Διεθνή

Ενισχύσεις ακόμη και από την Πολυνησία αναμένονται για τις πυρκαγιές στη Γαλλία

Περισσότεροι από 360 Ευρωπαίοι πυροσβέστες –από τους 650 που κινητοποιήθηκαν συνολικά– συνεχίζουν και σήμερα το έργο της κατάσβεσης των πολλών εστιών που παραμένουν ενεργές στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου από τον Ιούλιο έχουν γίνει στάχτη 74.000 στρέμματα δάσους.

Την περασμένη εβδομάδα αναπτύχθηκαν 146 Πολωνοί με 21 οχήματα, 141 Γερμανοί και Αυστριακοί και 77 Ρουμάνοι σε αυτή τη ζώνη, στην πλευρά του Ατλαντικού, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενισχύσεις που κρίθηκαν απαραίτητες αφού η φωτιά «συνεχίζει να καίει υπογείως», σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Ζιρόντ, τον Λοράν Φαμ. «Η αποστολή μας πλέον είναι να κατασβήσουμε τις ενεργές εστίες και να αποφύγουμε μια αναζωπύρωση της φωτιάς που έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο», συνέχισε.

Το έργο εκτιμάται θα είναι δύσκολο, δεδομένου ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέα άνοδο της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα.

Αργά απόψε αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή και 21 πυροσβέστες από την Πολυνησία, καθώς και συνάδελφοί τους από τα γαλλικά νησιά στον Ινδικό Ωκεανό Ρεϊνιόν και Μαγιότ.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Μπορντό, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου, έναν μήνα έπειτα από άλλες δύο τεράστιες πυρκαγιές στην ίδια περιοχή, οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν εξέφρασε υπόνοιες ότι επρόκειτο για εμπρησμό, αφού μέσα σε διάστημα μίας ώρας εμφανίστηκαν οκτώ εστίες σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων η μία από την άλλη.

Όπως και όλη η νοτιοδυτική Ευρώπη, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με συνθήκες καύσωνα και έντονη ξηρασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα


To Top