Διεθνή

Παραμένει στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρουσντί – «Σκοπό ζωής να σκοτώσει τον συγγραφέα»

Στο ίδιο μοτίβο, ο 24χρονος δράστης της επίθεσης κατά του βραβευμένου συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων», Σαλμάν Ρουσντί, Χαντί Ματάρ, αρνείται την ενοχή του. Ενώπιον της δικαιοσύνης δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες που του προσάπτονται για πολλαπλά μαχαιρώματα του συγγραφέα κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σκηνή της Νέας Υόρκης.

Με απόφαση εισαγγελέα κρίθηκε ότι ο άνδρας που έχει δηλώσει θαυμαστής του πρώην θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, είχε σκοπό να σκοτώσει τον Ρουσντί. Ωστόσο ο 24χρονος φορώντας μια γρι φόρμα και λευκή μάσκα αρνήθηκε τα όσα του προσάπτονται.

Θα παραμείνει προφυλακισμένος στις φυλακές της δυτικής πλευράς της Νέας Υόρκης, και στις 22 έχει οριστεί νέα δικάσιμος.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης στην πρώτη του δήλωση, στη New York Post, μετά την αιματηρή επίθεση είχε δηλώσει «έκπληκτος που ο Ρουσντί επέζησε».

«Δεν τον συμπαθώ. Δεν νομίζω ότι είναι και πολύ καλός άνθρωπος. Δεν τον συμπαθώ» είχε πει ο Ματάρ για το θύμα.

«Είναι κάποιος που επιτέθηκε στο Ισλάμ, στο αξιακό του σύστημα» πρόσθεσε.

Ο βραβευμένος συγγραφέας υπέστη τρία τραύματα από μαχαιριές στο λαιμό, στο στομάχι, ενώ εμφάνισε και χτυπήματα στο δεξί μάτι, στο στήθος και στον δεξί μηρό.

Όταν ο δράστης ρωτήθηκε έαν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, που το 1989 εξέδωσε φετφά (θρησκευτικό διάταγμα) κατά του Σαλμάν Ρούσντι, αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκείνον ο Ματάρ δεν έδωσε απάντηση.

«Εκτιμώ τον Αγιατολάχ. Είναι σπουδαία προσωπικότητα» υποστήριξε ειδικότερα ο δράστης.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι βρισκόταν σε επικοινωνία με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έχει παρακολουθήσει βίντεο του συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί στο YouTube.

Όσον αφορά στις φυλακές της Νέας Υόρκης, ο Ματάρ έκανε λόγο για καλές συνθήκες κράτησης, παραπονέθηκε όμως για το φαγητό το οποίο δεν του το επιτρέπει, όπως ισχυρίστηκε, η θρησκεία του.

Δημοφιλέστερα


To Top