Ελλάδα

Ευα Καϊλή: Η χώρα δεν μπορεί να αφεθεί ακυβέρνηση

Η Εύα Καϊλή, από θέση αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο και με ειδίκευση στα θέματα τεχνολογίας που αναγνωρίζεται από όλες τις πτέρυγες, δηλώνει ότι η χώρα «δεν μπορεί να αφεθεί ακυβέρνητη». Τονίζει δε ότι οι συνεργασίες γίνονται μετά τις εκλογές «βάσει του προγράμματος, βάσει των ποσοστών των κομμάτων και βάσει της αξιοπιστίας του καθενός», ενώ σημειώνει ότι η πόλωση που καλλιεργείται από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ υποδηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε «πιο δυνατό» και διεκδικεί πλέον ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων.


DSC_4096

Το όνομά της βρέθηκε στον αφρό της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες, όταν το κόμμα της εξέφρασε -μέσω ανώνυμων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη- δυσαρέσκεια για τη στάση της σε μία ψηφοφορία μεταξύ των αντιπροέδρων για μία θέση γραμματέα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ίδια εξηγεί ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τα κομματικά όργανα για τη στάση της, που δεν ήταν προσωπική, αφού την ακολούθησε και η Ιταλίδα αντιπρόεδρος, που ανήκει επίσης στη σοσιαλιστική ομάδα. Ξεκαθαρίζει δε ότι οι φήμες και οι διαρροές για τη στάση της είναι μία απόπειρα διχασμού του ΠΑΣΟΚ που θα αποτύχει και δηλώνει ότι εργάζεται ακατάπαυστα για να στηριχθεί ο νέος πρόεδρός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η αρχή της συνέντευξης αφορούσε τα προσωπικά της δεδομένα, όταν μου μίλησε, περιχαρής, για την «μπουμπού».


kaili_thema_in__2_

«Η μπουμπού, η Αριάδνη, τώρα 19 μηνών, το πρώτο μου παιδί»

-Αριάδνη;
«Θέλαμε ένα όνομα να έχει μια ωραία ιστορία. Εγώ ήθελα αρχαιοελληνικό. Ο Φραντσέσκο, ο σύντροφός μου, ήθελε ένα όνομα που να μην ακούγεται δύσκολα στην Ιταλία. Ετσι καταλήξαμε στο Αριάδνη. Το οποίο στα ιταλικά μεταφράζεται ως Αριάννα».

-Πρέπει να κολυμπάς σε πελάγη ευτυχίας.
«Κάθε μέρα, όλη μέρα».

-Είσαι ερωτευμένη;
«Ναι, πολύ – και με την κόρη μου και με τον μπαμπά της».

-Με αυτή τη σειρά;
«Ναι, τώρα με αυτή τη σειρά. Κάθε μέρα που περνάει, αλλάζει και η οπτική μου στα πράγματα. Οταν μου έλεγαν οι γονείς μου πόσο αλλάζουν όλα με τα παιδιά, η ερμηνεία που εγώ έδινα ήταν περισσότερο στον τρόπο ζωής. Αυτό όμως άλλαξε. Και αλλάζει όταν ξαφνικά συναντάς γονείς παιδιών, τότε καταλαβαίνεις τις αγωνίες τους, τη χαρά τους, την περηφάνια τους».

-Δεύτερο παιδάκι;
«Θα ήθελα».

-Αγοράκι;
«Ναι, αν θα μπορούσα να επιλέξω. Ομως τα κοριτσάκια έχουν μια γλύκα διαφορετική».


DSC_4092

Γιατί υπέρ κεντροδεξιού στο Ευρωκοινοβούλιο
-Να σου πω κάτι; Πάντα πίστευα και είμαι υπέρ συνεργασιών, συναινετικών προσπαθειών, πάντα οπαδός της κοινής λογικής. Υπάρχουν πράγματα σοβαρά που η λύση τους δεν έχει σχέση με το χρώμα της κομματικής τους παράταξης. Οπως, ας πούμε, το ψηφιακό κράτος που κάνει τη ζωή του απλού πολίτη πιο εύκολη. Υπέρ συνεργασιών λοιπόν.
«Εχει γίνει στην Ελλάδα, στα πολύ δύσκολα. Είναι ανάλογα τη χώρα και τη χρονική στιγμή. Δεν είναι απαραίτητο ότι μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας σού δίνει σταθερότητα. Είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα, αλλά όταν χρειάστηκε να κυβερνηθεί, έγινε».

-Θα επανέλθω αργότερα σε αυτό. Το τελευταίο που λαμβάνω από φήμες και διαρροές έχει να κάνει με τη δική σου ψήφο σχετικά με την εκλογή γενικού γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου. Γιατί δεν ακολούθησες την γραμμή της Ευρωομάδας σας;
«Στην πραγματικότητα δεν ήμουν μόνη. Το ίδιο έκανε και η Ιταλίδα αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών. H απόφασή μου ήταν πολιτική. Κάθε άλλη ερμηνεία είναι μικροπολιτική και ρηχή. Τέσσερα σημαντικά σημεία αξίζει να αναφερθούν».

-Ποια;
«Το πρώτο ότι η Σοσιαλδημοκρατική ομάδα πρότεινε αρχικά έναν Γερμανό για τη θέση που είχε επί 13 χρόνια επίσης ένας Γερμανός. Το δεύτερο ότι η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών δεν κατέβασε υποψήφιο γι’ αυτή τη θέση. Και αποφάσισε αποχή για να κερδίσει χρόνο. Το τρίτο, ότι αυτή η απόφαση για αποχή θα οδηγούσε σε πλήρη απομόνωση την πολιτική μας ομάδα. Και τέλος, ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους, όλοι από την Κεντροδεξιά, ο Ιταλός, κατά την εκτίμησή μου, ήταν ο πιο ικανός γι’ αυτή την ισχυρή θέση».

-Αναγκαστικά κατέληξες σε αυτή την επιλογή;
«Μπροστά μας είχαμε δύο επιλογές, είτε να ακολουθήσουμε τη λογική ενός αδιεξόδου και επομένως την απώλεια επιρροής της πολιτικής μας ομάδας στις εξελίξεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Είτε να ψηφίσουμε έναν εκ των τεσσάρων δίνοντας μια διέξοδο στην ομάδα μας. Γιατί αν είχαμε ακολουθήσει τον δρόμο του αδιεξόδου, θα είχαμε χάσει κάθε ίχνος επιρροής εντός του Ευρωκοινοβουλίου στις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνει».

-Μπας και το κόμμα σου έχει δυσαρεστηθεί απ’ αυτές τις επιλογές σου; Μπας και ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται μ’ αυτές τις επιλογές για να τις αξιοποιήσει και να διχάσει;
«Ακούω και διαβάζω γι’ αυτές τις δήθεν διαρροές και φήμες. Η απόπειρα να διχαστεί και να χειραγωγηθεί το ΠΑΣΟΚ θα τους βόλευε. Αλλά και πάλι θα αποτύχουν. Εργάζομαι ακατάπαυστα για να ισχυροποιηθεί το κόμμα και να στηριχθεί ο νέος πρόεδρός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης».


kaili_thema_in__1_

-Ξέρεις τι πιστεύω; Συνήθως ο εχθρός και ο αντίπαλος βρίσκονται εντός των κομματικών τειχών.
«Μπορεί, αλλά εν προκειμένω εχθρός όλων είναι η πολιτική αστάθεια και εκείνοι που επιδιώκουν τη μη κανονικότητα. Οσοι, για παράδειγμα, δεν βρήκαν κάτι να πουν για τα ψέματα του Ερντογάν. Ο αντίπαλος δεν είναι εντός ΠΑΣΟΚ, αν εννοείς κάτι τέτοιο. Αυτό που νοιάζει τον κόσμο είναι η ακρίβεια, το να μπορούν να παρέχουν τα βασικά οι γονείς στα παιδιά τους. Και η ακρίβεια δεν είναι μόνο εισαγόμενη. Ούτε η λύση θα έρθει μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει σοβαρά μέτρα για την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και ακόμη δεν αποφάσισε ποιο είναι το παραγωγικό μας μοντέλο. Ελπίζει πάντα στα ωραία καλοκαίρια και τον τουρισμό, έχοντας παραμελήσει την προετοιμασία για τους δύσκολους χειμώνες. Η συσσώρευση χρέους και ο εκ νέου δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν επιτρέπονται, δεν πρέπει να επιστρέψουν ούτε σαν εφιάλτης. Και θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποκλειστική ευθύνη για τις σημερινές επιλογές».

-Για μια στιγμή, όλα αυτά ακούγονται σαν κομματική ρητορική. Τι ακριβώς εννοείς με τη φράση «δύσκολοι χειμώνες»;
«Εννοώ ότι πρέπει να επιταχύνουμε όλα τα έργα που θα κάνουν την Ελλάδα ξανά κόμβο ενεργειακό με τεράστια επιρροή ως ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο. Αυτό θα μας καταστήσει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και εθνικά ασφαλείς. Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας μάς αφορά όλους και οι συνέπειές του είναι αναπόφευκτες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναλάβουμε γενναίες πρωτοβουλίες μόνοι μας, αλλά και παράλληλα μαζί με τους συμμάχους μας».

Δημοφιλέστερα


To Top