Οικονομία

Γκαουτάμ Αντάνι: Ποιος είναι ο «μεγιστάνας του άνθρακα» – Γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο

Ο πλουσιότερος Ασιάτης επιχειρηματίας και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Γκαουτάμ Αντάνι απορρίπτει την εικόνα του μεγιστάνα των ανθρακωρυχείων και προωθεί το αφήγημα της μετάβασής του στην πράσινη ενέργεια.

Η περιουσία του Αντάνι, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον πανίσχυρο Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, υπολογίζεται στα $143 δισεκατομμύρια, λίγο πίσω από τους Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος. Αν και οι πολιτικές του διασυνδέσεις τον έχουν προφανώς επωφελήσει, ενδέχεται να αποτελέσουν και την αχίλλειο πτέρνα της όλης προσπάθειάς του, αφού η κυβέρνηση Μόντι επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και όχι στην μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, σε πρόσφατη ομιλία του στο India Economic Conclave, ο Αντάνι προσπάθησε να γεφυρώσει τις σχέσεις μεταξύ των πολιτικών του συμμάχων και των περιβαλλοντικών του στόχων:

«Ολόκληρος ο κόσμος θα θελήσει να επενδύσει στην Ινδία. Γι αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπεραμυνθούμε των εθνικών συμφερόντων μας μέσω της ενίσχυσης της αυτοδυναμίας μας. Η παγκόσμια ζήτηση για “πράσινη” ενέργεια θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας μας. Τόσο η αιολική όσο και η ηλιακή ενέργεια, συνδυασμένη με τη χρήση υδρογόνου μας προσφέρουν τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη».

Ο Αντάνι έχει βοηθήσει τον Μόντι στην ραγδαία ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας των $3,2 τρισ. ενώ οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες συμπλέουν πάντα με την «γραμμή» της κυβέρνησης. Ο Αντάνι έχει πολλάκις επενδύσει στον άνθρακα έτσι ώστε να βελτιώσει την παροχή ενέργειας στην ινδική κοινωνία, ενώ η επιρροή του έχει επεκταθεί και στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Το 2021 ο Αντάνι ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου μεγάλου λιμανιού στη Σρι Λάνκα μετά από αίτημα της κυβέρνησης Μόντι ο οποίος προσπαθεί να περιορίσει την κινεζική επιρροή στην περιοχή. Είτε πρόκειται για αυτοκινητόδρομους, είτε για data centers είτε για υποδομές, ο Αντάνι είναι πάντα διαθέσιμος να βοηθήσει την ινδική κυβέρνηση, με το αζημίωτο.

Αν και ο 60χρονος επιχειρηματίας έχει τονίσει πολλές φορές πως δε δέχεται οποιαδήποτε ιδιαίτερη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, η αξία των μετοχών των 7 εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών του έχει αυξηθεί κατακόρυφα φέτος στα $255 δισ., 7% της συνολικής αξίας της ινδικής αγοράς. Εκ των 10 δισεκατομμυριούχων σε αντίστοιχη λίστα του Bloomberg, ο Αντάνι είναι ο μόνος ο οποίος έχει αυξήσει την περιουσία του το 2022 και ο μόνος ο οποίος δραστηριοποιείται τόσο σημαντικά στον τομέα του άνθρακα.

Ο δισεκατομμυριούχος τώρα πια χρησιμοποιεί την αμύθητη περιουσία του για τη χρηματοδότηση της φιλοδοξίας του, αφού σκοπεύει να επενδύσει $70 δισ μέχρι το 2030 σε υποδομές ΑΠΕ. Επιπροσθέτως, το επιχειρηματικό του γκρουπ ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις ύψους $7,2 δισ σε πρότζεκτ αλουμινίου και σιδήρου, ενώ εξαγόρασε και τον ινδικό τομέα της κατασκευαστικής Holcim Ltd για $10,5 δισ. Παράλληλα, ο Αντάνι έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών, των αεροδρομίων και των ψηφιακών υπηρεσιών.

Η παγκόσμια επέκταση

Εκτός των ινδικών συνόρων, αν και η επιρροή του παραμένει περιορισμένη, ο Αντάνι πιστεύει πως έχει βρει τον τρόπο επέκτασής του στις παγκόσμιες αγορές. Μέσω των επενδύσεων ύψους $70 σε ΑΠΕ, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να μετατρέψει την «αυτοκρατορία» του στο μεγαλύτερο παγκόσμιο πάροχο «καθαρής» ενέργειας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδύσεις του σε πράσινη ενέργεια υστερούν τα μάλα σε σχέση με τις αντίστοιχες σε υδρογονάνθρακες, κάτι που αμαυρώνει το διεθνές επιχειρηματικό του προφίλ.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση SumOfUs, οι επιχειρήσεις του Αντάνι είναι υπεύθυνες για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από καύση άνθρακα. Οι κύριες βιομηχανικές μονάδες του Αντάνι που βασίζονται στον άνθρακα αποτελούν το 62% των συνολικών εσόδων του ομίλου του, ενώ ο άνθρακας αυτός καθαυτός είναι πραγματικός «θησαυρός» για τις πολιτικές βλέψεις του Μόντι σε ό,τι αφορά την επίτευξη ενεργειακής αυτοδυναμίας της χώρας. Σημειωτέον πως η Ινδία βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Αν και ο Αντάνι υποστηρίζει πως η μετάβασή του αυτή σε ΑΠΕ είναι «για το καλό της Ινδίας», πολλοί ειδικοί τονίζουν πως ο επιχειρηματίας ενδέχεται να έχει καταλάβει τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσει τα επόμενα έτη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ήδη στο νέο ανθρακωρυχείο του Queensland της Αυστραλίας, «Carmichael». Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις λόγω μηνύσεων και πολιτικών παρεμβάσεων, η αρμόδια εταιρεία του ομίλου Αντάνι αναγκάστηκε να δηλώσει ένοχη για καταπάτηση των περιβαλλοντικών κανονισμών, ενώ τράπεζες όπως η Goldman Sachs έχουν τονίσει πως δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν το πρότζεκτ. Σημειωτέον πως το σχέδιο του Αντάνι για το Carmichael συμπεριλαμβάνει σημαντική επέκταση λιμανιού σε προστατευμένα νερά, ενώ οι ακτιβιστές τονίζουν πως το ορυχείο θα επηρεάσει δραματικά την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά και τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Δημοφιλέστερα


To Top