Οικονομία

Η Ιταλία στις κάλπες: Η μετεωρική άνοδος της ακροδεξιάς Μελόνι και οι φόβοι της Ευρώπης

H Ιταλία οδηγείται σήμερα στις κάλπες, μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης από τον τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι, με νίκη εκτός απροόπτου του συνασπισμού της δεξιάς Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι και πρώτο κόμμα το ακροδεξιό Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Θα ήταν μια ακόμη σελίδα στην μακρά ιστορία των συχνών εκλογικών αναμετρήσεων αν το μήνυμα της ιταλικής κάλπης, αυτή τη φορά δεν προκαλούσε πολιτικό σεισμό με τον άνεμο της ακροδεξιάς να φυσά στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προκαλώντας ρίγος στις Βρυξέλλες . Οχι μόνο γιατί η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη αλλά γιατί η νίκη της Μελόνι επισφραγίζει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη με το «κοστούμι της κανονικότητας». Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, Τζίμι Ακεσον στη Σουηδία, Vox στην Ισπανία.

Ο πρόεδρος της Forza Italia Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα και η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, στην τελευταία συγκέντρωση του συνασπισμού στην πλατεία του Λαού της Ρώμης εμφανίστηκαν αποφασισμένοι για όλα. «Είμαστε η πραγματική πλειοψηφία της χώρας, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις οι ψηφοφόροι απάντησαν ότι δεν θέλουν να κυβερνηθούν από την αριστερά».

Το κόμμα της Μελόνι προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κοντά στο 25% και ηγείται του συνασπισμού που περιλαμβάνει την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα τρία αυτά κόμματα ενδέχεται να αποσπάσουν αθροιστικά το 49,8% των ψήφων. Δεν αποκλείεται στο Κοινοβούλιο με άλλες συμμαχίες να συγκεντρώσουν ακόμα και πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία θα τους επιτρέψει να επιβάλουν την ατζέντα τους.

Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι, Μελόνι: Η παρέα της Βίλας Γκράντε

Η Μελόνι έπαιξε καίριο ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην απόπειρα ανατροπής του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και τελικά σε εκλογών. Όπως είχε αποκαλύψει το Politico οι συναντήσεις στη Βίλα Γκράντε ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και συνεχίστηκαν έως την ανακοίνωση της συμμαχίας των τριών. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Mατέο Σαλβίνι της Λέγκας παρουσιαζόταν ως το φαβορί για την πρωθυπουργία στην Ιταλία. Μια σειρά από πολιτικά λάθη τον οδήγησαν, ωστόσο, στην αντιπολίτευση, προτού έρθει η πανδημία να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον ευρωσκεπτικισμό του ενδυναμώνοντας όμως στον αντίποδα τις εξαρτήσεις της Ιταλίας από εξωτερική βοήθεια.

Το comeback του Σίλβιο με το βλέμμα στην προεδρία

Ο Μάριο Ντράγκι ήρθε μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το φερόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων αλλά και η δεξιά Λέγκα του Σαλβίνι εντάχθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ντράγκι. Τότε ήταν, όμως, που ο Σαλβίνι και η Λέγκα άρχισαν να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις. Αναζητώντας μια εναλλακτική, πολλοί από τους ψηφοφόρους της δεξιάς των Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στράφηκαν στα Αδέλφια της Μελόνι, το μεγαλύτερο μεταξύ των κομμάτων του κοινοβουλίου που έμεινε εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού του Ντράγκι.

Ο Μπερλουσκόνι, μεγιστάνας, πρώην πρωθυπουργός, καταδικασμένος για φορολογική απάτη και πρωταγωνιστής των… αξέχαστων μπούνγκα μπούνγκα, θα περίμενε κανείς ότι στα 86 του χρόνια θα επέλεγε να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή. Το αντίθετο. Ο Καβαλιέρε ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την καθιέρωση της Μελόνι και η φιλοδοξία του δεν ήταν μια νέα πρωθυπουργική θητεία, άλλωστε ήταν επικεφαλής τριών κυβερνήσεων στην Ιταλία, αλλά η θέση του Σέρτζιο Ματαρέλα την οποία θεωρεί ως το λογικό τέλος της 30χρονης καριέρας του στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Τζόρτζια Μελόνι: Από τη νεοφασιστική νεολαία πρωθυπουργός;

Παιδί χωρισμένων γονιών, από την εφηβεία της ενταγμένη σε πολιτικές νεολαίες της ακροδεξιάς, μέτριας μόρφωσης δημοσιογράφος, λάτρης του Τόλκιν και του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”, κόρη μιας βασανισμένης άνεργης Σικελής μάνας, της Άννας, που μεγάλωσε μόνη της κόρες της.

Η 45χρονη Μελόνι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη. Η ενασχόλησή της με την πολιτική ξεκίνησε όταν εντάχθηκε στη νεολαία του νεοφασιστικού κόμματος Movimento Sociale Italiano – MSI, προτού μεταπηδήσει στην Alleanza Nazionale – AN. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο PdL του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το οποίο έλαβε και υπουργικό θώκο, ως υπουργός Νεολαίας την περίοδο 2008 – 2011. Μέσα από τις τάξεις του μπερλουσκονικού PdL αναδύθηκε ωστόσο, ως διάσπαση, το 2012, το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia – FdI).

Δημοφιλέστερα


To Top