Τεχνολογία

Η… θυσία του DART – Η «αποστολή αυτοκτονίας» του διαστημόπλοιου της NASA μπορεί στο μέλλον να σώσει ζωές

Μπορούμε πραγματικά να αποτρέψουμε έναν από τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν τη ζωή στη Γη από το Διάστημα; Η πρόσκρουση ενός αστεροειδή στον πλανήτη μας είναι ικανή να αφανίσει μια πόλη, μια χώρα, ίσως και τη ζωή την ίδια.

Μια πρώτη απάντηση θα μας δώσει η αποστολή… αυτοκτονίας του DART, του μικρού διαστημοπλοίου της NASA που προσέκρουσε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), στον Δίμορφο, τον μικρό δορυφόρο του αστεροειδή Δίδυμου.

Οι τελευταίες φωτογραφίες από το DART στη δραματική πορεία του προς τον αστεροειδή μάς έδειξαν ότι βρήκε τον στόχο του και ότι η πρόσκρουση έγινε με ακρίβεια. 


DART Impact

Από απόσταση ασφαλείας, γύρω στα 1.000 χιλιόμετρα, παρακολουθούσε ο ιταλικός μικροδορυφόρος LICIACube. Τρία λεπτά μετά την πρόσκρουση, ο LICIACube πέρασε περίπου 55 χιλιόμετρα από τον Δίμορφο για να καταγράψει τι έγινε. Οι κάμερες θα λειτουργούσαν για 10 λεπτά για να φωτογραφίσουν τον δορυφόρο και το νέφος με τα συντρίμμια.

Ωστόσο, τα δεδομένα θα χρειαστούν πολλούς μήνες για να φτάσουν στο σύνολό τους στη Γη και να ακόμη περισσότερος χρόνος για να αναλυθούν.

Στη Γη πάνω από 30 τηλεσκόπια παρατήρησαν τη σύγκρουση, μεταξύ τους και τα μεγαλύτερα στον κόσμο, όπως το ευρωπαϊκό Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στη Χιλή. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα παρακολουθήσουν και αυτά τι συνέβη.

Για τους επόμενους έξι μήνες τηλεσκόπια από τη Γη και το Διάστημα θα παρατηρούν κατά διαστήματα τον Δίδυμο και τον Δίμορφο. Στόχος να δουν τι άφησε πίσω της η πρόσκρουση και πόσο άλλαξε -αν άλλαξε- η τροχιά του Δίμορφου.


dart-01

Ο Δίδυμος, στα δεξιά, και ο Δίμορφος, 2,5 λεπτά πριν από τη σύγκρουση, από απόσταση 920 χιλιομέτρων


dart-02

Ο Δίμορφος 11 δευτερόλεπτα πριν προσκρούσει πάνω του το DART. Εδώ βρίσκεται σε απόσταση 68 χιλιομέτρων. Ο Δίμορφος, με πλάτος 160 μέτρα, είναι σχεδόν στρογγυλός και το έδαφος γεμάτο πέτρες και χαλίκια.


dart-03

Δύο δευτερόλεπτα πριν από τη πρόσκρουση, η τελευταία καθαρή εικόνα από το DART. Εδώ είναι σε απόσταση 12 χιλιομέτρων, ενώ το πλάτος της εικόνας είναι περίπου 30 μέτρα.


licia

Και μια ματιά από το LICIACube στη Γη που παρακολουθεί από απόσταση

Δημοφιλέστερα


To Top