Διεθνή

Και η Ισπανία μπαίνει στο «κυνήγι» των ψηφιακών νομάδων

Η Ισπανία σχεδιάζει να εκδώσει βίζα σε Βρετανούς και πολίτες χωρών εκτός της ΕΕ ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν εξ αποστάσεως στη χώρα. Το δέλεαρ για τους ψηφιακούς νομάδες θα είναι οι φοροαπαλλαγές και, βέβαια, η ζωή σε μια ηλιόλουστη χώρα.

Η βίζα, όπως σημειώνει ο Guardian, θα δίνεται σε όσους εργάζονται από την Ισπανία για επιχειρήσεις εκτός Ισπανίας και όσους αποκτούν το πολύ το 20% του εισοδήματός τους από ισπανικές εταιρείες.

Στην πράξη η βίζα θα είναι άδεια παραμονής με ισχύ ένα χρόνο και επέκταση που μπορεί να φτάσει την πενταετία, ανάλογα με τις συνθήκες του εργαζόμενου. Επιπλέον θα μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα και στενοί συγγενείς, όπως σύντροφοι και παιδιά.

Προϋπόθεση θα είναι οι αιτούμενοι να είναι από χώρα εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και να μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται εξ αποστάσεως εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Πρέπει ακόμη να αποδεικνύουν ότι έχουν επαρκές εισόδημα για να συντηρούν τον εαυτό τους.

Τον πρώτο χρόνο θα φορολογηθούν με 15%, αντί για το 25% που ισχύει συνήθως.

Τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, έχουν θέσει σε ισχύ διάφορα προγράμματα για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. Οι απαιτήσεις, όπως το μηνιαίο εισόδημα ή η ασφαλιστική κάλυψη, διαφέρουν σημαντικά.

Στην Ισπανία οι Ευρωπαίοι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια, με την τελευταία να στοχεύει στην προσέλκυση τεχνολογικών startup. Ελκυστικές είναι και οι περιοχές εκτός των μεγάλων πόλεων, χάρη στα φτηνά ενοίκια.

Δημοφιλέστερα


To Top