Διεθνή

Nord Stream: Αγωνία για τις ενεργειακές υποδομές μετά το σαμποτάζ – Πώς μπορεί να απαντήσει η ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές από δολιοφθορές, μετά την επίθεση σε αγωγούς φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλο και περισσότεροι ηγέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, η οποία είπε ότι επρόκειτο για «εσκεμμένες ενέργειες. Δεν είναι ατύχημα».

Οι επιθέσεις ανέβασαν ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές και οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν εάν άλλοι αγωγοί ή τερματικοί σταθμοί LNG θα μπορούσαν να είναι επόμενοι.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργούς ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ζημιά στους Nord Stream 1 και 2 δεν είναι τυχαία και μας επηρεάζει όλους. Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης πράξης. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια.Η σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», είπε.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται με κάποιο τρόπο πίσω από μια επίθεση στους αγωγούς αερίου Nord Stream είναι «βλακώδεις και παράλογοι», προσθέτοντας πως η Μόσχα είδε μια κάθετη αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν αέριο στην Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και πως το χρονοδιάγραμμα των επισκευών των αγωγών δεν είναι σαφές.

Πώς μπορεί όμως να απαντήσει η ΕΕ, διερωτάται η Politico

«Στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πολύ πρόθυμοι να αγνοήσουν επιθέσεις από ξένες κυβερνήσεις στο έδαφός τους – αναλογιστείτε, για παράδειγμα, τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις σε αποθήκες όπλων στη Βουλγαρία, τη δολοφονία κατά την διάρκεια της ημέρας στο πάρκο Τιργκάρτεν του Βερολίνου το 2019, που σύμφωνα με δικαστήριο διατάχθηκε από το ρωσικό κράτος ή τις δηλητηριάσεις με τις ουσίες Polonium και Novichok στο Ηνωμένο Βασίλειο… Δεν είναι ακριβώς αποθαρρυντικό για οποιοδήποτε εχθρικό έθνος που θέλει να προκαλέσει όλεθρο στην Ευρώπη», σχολιάζει  η στήλη «Brussels Playbook» του Politico.

Σύμφωνα με τη στήλη, ακόμα κι αν η ΕΕ ανακάλυπτε ποιος ήταν υπεύθυνος για τις διαρροές, δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά ως απάντηση, εκτός από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Η «μπάλα» βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των εθνικών κυβερνήσεων και των υπηρεσιών ασφαλείας τους.

«Χώρες σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν τώρα να προστατέψουν τους αγωγούς, τα καλώδια, τις πλατφόρμες γεώτρησης και τους τερματικούς σταθμούς LNG, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι άγνωστα drones εντοπίστηκαν πάνω από πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Η Νορβηγία αύξησε το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας γύρω από τις πλατφόρμες της. Σε μια άλλη υπενθύμιση του τι κινδυνεύει, οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν από τα επίσημα εγκαίνια την Τρίτη ενός νέου αγωγού που συνδέει τη Νορβηγία με την Πολωνία μέσω της Βαλτικής θάλασσας», συνεχίζει.

Αξιωματούχοι από τις χώρες που επηρεάστηκαν άμεσα από τις διαρροές δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστα στοιχεία που να υποδεικνύουν ποιος είναι ο υπεύθυνος για τις επιθέσεις.

Nord Stream: Φόβοι ότι το σαμποτάζ θα οδηγήσει στην οριστική του αχρήστευση

Την ίδια ώρα, εκφράζονται ανησυχίες από τα διεθνή ΜΜΕ και τους ειδικούς για ολική αχρήστευση του αγωγού.

Δημοφιλέστερα


To Top