Διεθνή

Nord Stream 1: Τα σενάρια για την «σκόπιμη ενέργεια» της διαρροής φυσικού αερίου

Στην εκτίμηση ότι οι διαρροές που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας είναι αποτέλεσμα «σκόπιμης ενέργειας» έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης (28/09) ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια» αναφέρει ο Μπορέλ.

Παράλληλα ο κ. Μπορέλ μεταφέρει την ανησυχία της ΕΕ για την εξέλιξη αυτή αναφέροντας ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην ανακοίνωσή του.

Τα σενάρια

Αυτό που παραμένει, πάντως, το μεγάλο και αναπάντητο – για την ώρα – ερώτημα είναι το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την «σκόπιμη ενέργεια» αλλά και το πώς έγινε η δολιοφθορά.

Ένα στοιχείο που ίσως σημαίνει αρκετά είναι το γεγονός ότι οι ζημιές και στους δύο αγωγούς σημειώθηκαν έξω από τα 12 μίλια χωρικών υδάτων της Δανίας, «μια προσαρμογή που θα ήταν αναμενόμενη από έναν κρατικό παράγοντα ο οποίος θα λάμβανε υπόψη του την παρουσία της χώρας στο ΝΑΤΟ», όπως σημειώνει ο Guardian.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για το πώς μπορεί να έγινε η δολιοφθορά κάνει λόγο για υποβρύχια μολονότι το γεγονός ότι στο σημείο που σημειώθηκαν οι διαρροές είναι σε βάθος 100 μέτρων σημαίνει ότι η παρουσία μιας τέτοιας παρουσίας θα είχει γίνει αντιληπτή ενώ παράλληλα στις επίσημες ανακοινώσεις των χωρών που ερευνούν το περιστατικό δεν γίνεται καμία τέτοια αναφορά.

Δημοφιλέστερα


To Top