Διεθνή

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Οριακή αύξηση στο προβάδισμα του Λούλα έναντι του Μπολσονάρου

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα αύξησε οριακά στις 14 εκατοστιαίες μονάδες το προβάδισμά του έναντι του νυν προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, ενώ δεν απομένουν παρά λιγότερες από δύο εβδομάδες ως τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη 2η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την κυλιόμενη δημοσκόπηση, ο Λούλα συγκεντρώνει το 47% στην πρόθεση ψήφου (+2% από την προηγούμενη εκδοχή της έρευνας), ενώ ο Μπολσονάρου διατήρησε το δικό του ποσοστό στο 33% (αμετάβλητο).

Το προβάδισμα του 76χρονου πρώην προέδρου βρισκόταν στις 21 μονάδες τον Μάιο και στις 29 τον Δεκέμβριο.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, την 30ή Οκτωβρίου, ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος θα επικρατήσει εξασφαλίζοντας το 54% των ψήφων έναντι 38% του 67χρονου ηγέτη της βραζιλιάνικης άκρας Δεξιάς. Το προβάδισμα 16 μονάδων του Λούλα ενόψει δεύτερου γύρου παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Τα ποσοστά έγκρισης και απόρριψης του έργου του Μπολσονάρου στην προεδρία παρουσίασαν οριακή βελτίωση σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα (32% και 44% αντίστοιχα, έναντι 30% και 44% μία εβδομάδα νωρίτερα).

Η δημοσκόπηση της Datafolha διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.754 ψηφοφόρων από την 20ή ως την 22η Σεπτεμβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι +/-2%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα


To Top