Διεθνή

Συμφωνία Ρωσίας και Ταλιμπάν – Θα αγοράζουν από τη Μόσχα καύσιμα και σιτηρά

Οι Ταλιμπάν υπέγραψαν με την Ρωσία συμφωνία βάσει της οποίας η Μόσχα θα προμηθεύει το Αφγανιστάν με βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο ασκών καθήκοντα υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν Χατζί Νουρουντίν Αζίζι είπε ότι το υπουργείο του προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς του εταίρους και ότι η Ρωσία είχε προσφέρει στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με τη μέση τιμή στις διεθνείς αγορές.

Αυτή η κίνηση, η πρώτη μεγάλη διεθνής οικονομική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους Ταλιμπάν από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, μπορεί να περιορίσει την απομόνωση του ισλαμιστικού κινήματος, η οποία το έχει αποκόψει αποτελεσματικά από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως το κίνημα των Ταλιμπάν, που επί 20 χρόνια μάχονταν ενάντια στις δυτικές δυνάμεις και τους Αφγανούς συμμάχους τους, προτού εισβάλουν στην Καμπούλ μόλις αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στις γυναίκες και να αποδείξουν ότι έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με διεθνείς παραστρατιωτικές ομάδες εφόσον θέλουν να κερδίσουν την τυπική αναγνώριση.

Ούτε η Ρωσία αναγνωρίζει τυπικά την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά έχει φιλοξενήσει ηγέτες του κινήματος των Ταλιμπάν κατά την πτώση της Καμπούλ και η πρεσβεία της είναι μια από τις μοναδικές που παραμένουν ανοιχτές στην αφγανική πρωτεύουσα.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η Ρωσία θα προμηθεύει το Αφγανιστάν με περίπου ένα εκατομμύριο τόνους πετρελαίου ντίζελ, 500.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG) και δύο εκατομμύρια τόνους σίτου ετησίως.

Τα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα να σχολιάσουν τη συμφωνία. Το γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος είναι αρμόδιος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επίσης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι η συμφωνία μπορεί να ισχύσει για μια απροσδιόριστη περίοδο, μετά τη λήξη της οποίας οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εάν συμφωνήσουν με την νέα ρύθμιση.

Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με την τιμολόγηση ή τους τρόπους πληρωμών, αλλά είπε ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε έκπτωση για προϊόντα τα οποία μπορούν να σταλούν στο Αφγανιστάν οδικώς ή σιδηροδρομικώς.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε αφότου μια ομάδα Αφγανών τεχνοκρατών είχε συζητήσεις επί αρκετές εβδομάδες στη Μόσχα, όπου παρέμεινε μετά την επίσκεψη του Αζίζι τον περασμένο μήνα.

Η οικονομία σε κρίση

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία, το Αφγανιστάν βυθίστηκε σε οικονομική κρίση μετά τη διακοπή της αναπτυξιακής βοήθειας στην οποία στηριζόταν η χώρα και εν μέσω κυρώσεων που έχουν παγώσει σε μεγάλο βαθμό τον τραπεζικό τομέα.

Δημοφιλέστερα


To Top