Οικονομία

Wall Street: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία

Πιέσεις δέχτηκαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι δείκτες της Wall Street, μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed. Η χρηματιστηριακή αγορά, επιχείρησε να περιορίσει τις απώλειες την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, μάλιστα ο βιομηχανικός δείκτης γύρισε για λίγο θετικό έδαφος, χωρίς, ωστόσο, να διατηρήσει τα κέρδη του.

Ο Dow Jones τερμάτισε τις συναλλαγές με πτώση 107 μονάδων ή 0,36% στις 30.076 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,85% στις 3.757 μονάδες. Ο Nasdaq, από την πλευρά του, περιορίστηκε κατά 1,37% και στις 11.066 μονάδες.

Μία συνεδρίαση πριν το κλείσιμο της εβδομάδας, οι τρεις βασικοί δείκτες καταγράφουν απώλειες. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow Jones περιορίζεται υποχωρεί περίπου 2,1%, ενώ ο S&P και ο Nasdaq σημειώνουν πτώση 2,6% και 3,1% αντίστοιχα.

Η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της ανακοίνωσης της αύξησης των επιτοκίων κατά επιπλέον 75 μονάδες βάσης (στο εύρος 3% – 3,25%), από την Fed την Τετάρτη, οδηγώντας τους αμερικανικούς δείκτες στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου.

Η Federal Reserve, η οποία αναζητάει τρόπους να αναχαιτίσει τον υψηλό πληθωρισμό (8,3% τον Αύγουστο), δεν έμεινε μόνο εκεί. Κι αυτό, διότι αναθεώρησε στο 4,4% τον στόχο για τα φετινά επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και νέες μεγάλες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές, είναι οι επιπτώσεις της σφιχτής πολιτικής στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές του ΑΕΠ. Εξ’ ου και η απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν περιττό ρίσκο.

newmoney 

Δημοφιλέστερα


To Top