Διεθνή

Δραματικό καμπανάκι από την Τράπεζα της Αγγλίας – Πρόβλεψη για την πιο παρατεταμένη ύφεση από το 1920

Το καμπανάκι κρούει η Τράπεζα της Αγγλίας για μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης που αναμένεται να πλήξει τη Γηραιά Αλβιώνα, ενώ αύξησε τα επιτόκια στο μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα τελευταία 33 χρόνια.

Σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τη βρετανική οικονομία, υπογραμμίστηκε ότι η χώρα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη για δύο χρόνια με προκλήσεις και οικονομική καθίζηση, ενώ η ανεργία ενδέχεται να διπλασιαστεί.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της από 2,25% στο 3%, η μεγαλύτερη άνοδος από το 1989.

To κόστος, δε, δανεισμού ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, οπότε το τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Τα επιτόκια ανεβαίνουν από τον Δεκέμβριο καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται και πολλά νοικοκυριά στην Αγγλία έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλες δυσκολίες.

Ως ύφεση, πάντως, ορίζεται η φάση κατά την οποία η οικονομία μιας χώρας συναντά τη συρρίκνωση για τρεις συνεχόμενους μήνες. Τα έσοδα των επιχειρήσεων μειώνονται, οι μισθοί πέφτουν και η ανεργία αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομία της χώρας μπήκε σε καθεστώς αβεβαιότητας από το καλοκαίρι, κάτι που – όπως προβλέπεται – θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο και το πρώτο εξάμηνο του 2024, κοντα στις πιθανές βουλευτικές εκλογές.

Πρόκειται για την πιο παρατεταμένη περίοδο ύφεσης από τη δεκατία του ’20.

Όπως έχει διαμηνύσει ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ο πληθωρισμός επιβαρύνει οικογένειες, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, ενώ διεμήνυσε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος.

To κόστος ζωής αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 40 χρόνια και οι τιμές έχουν ανέβει δραματικά κατά 10,1%.

Δημοφιλέστερα

To Top