Διεθνή

Hydrogen Europe: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα του Υδρογόνου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και η Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου» στις 7 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Χατζημαρκάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδρογόνου (Hydrogen Europe) και συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Υδρογόνου, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Επιτροπή για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο.

Ως ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία στο κοντινό μέλλον εμφανίζεται το υδρογόνο, το οποίο, όπως εκτιμάται, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα κεντρικό κόμβο και πρωταγωνιστή στον συγκεκριμένο τομέα – αρκεί να υπάρξουν οι απαιτούμενες επενδύσεις και θεσμικές παρεμβάσεις. Αυτό υπογραμμίστηκε στο Ζάππειο. Η συζήτηση για το υδρογόνο εμφανίζεται στο προσκήνιο ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση και την κλιματική ουδετερότητα, ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, κρίνοντας ως αναγκαία τη συμβολή της πολιτείας για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για την αποτελεσματική ανάπτυξη της αγοράς.


IMG_9997


IMG_9952


IMG_0017

Όπως εξήγησε, οι μεταφορές φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνονται ιδιαίτερα από το ενεργειακό κόστος. «Το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, το 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας στον τομέα των μεταφορών συμπεριλαμβανομένων και της ναυτιλίας, μπορεί να καλυφθεί από το υδρογόνο. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του υπουργείου με τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, που έχει κατασκευάσει το πρώτο πρατήριο υδρογόνου. «Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η επιστημονική τεκμηρίωση για τη θέσπιση νομικού και κανονιστικού πλαισίου, καθώς επίσης και η συμμετοχή σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες συνεργασίες».

Επιπλέον, όπως τόνισε ο υφυπουργός, θέλουμε η αγορά να συμμετέχει στις αποφάσεις, και έκανε γνωστό ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα εργαστεί προκειμένου να ληφθούν υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερες παράμετροι, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Και αυτό μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα από όσο υπολογίζαμε στο πρόσφατο παρελθόν», επεσήμανε. «Η ενεργειακή μετάβαση μέσω του υδρογόνου κρίνεται αναγκαία. Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο εργάζονται ήδη έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε βίντεο μήνυμα που απέστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοδοξεί η Ελλάδα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο, λειτουργώντας ως σημείο εισόδου καθαρής, πράσινης ενέργειας στην ΕΕ».

Όπως τόνισε «η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο, αποτελεί κεντρικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης. Ένας στόχος που επιτελείται από συμφωνίες για την ανάπτυξη “πράσινων δικτύων” που θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αλλά και μέσα από τη χάραξη μίας Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο, για το πράσινο υδρογόνο, το οποίο η Ελλάδα όχι μόνο θα χρησιμοποιεί για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της, αλλά θα μπορεί ακόμα και να εξάγει με έσοδα που μπορούν να φτάσουν και τα 1,6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η τεχνολογία αποτελεί βασικό μας εργαλείο για την αντιμετώπιση και το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Οι ποικίλες εφαρμογές του πράσινου υδρογόνου σε μεταφορές, βιομηχανία αλλά και στην παραγωγή συνθετικών καυσίμων και άλλων φορέων υδρογόνου όπως η αμμωνία, το καθιστούν σύμμαχό μας σε αυτή την προσπάθεια. Το υδρογόνο -ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία στη Γη- αποτελεί το “καύσιμο του μέλλοντος” και η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει ήδη προς την κατεύθυνση με συγκεκριμένη στρατηγική και έργα.

Το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, ανέφερε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. συμπληρώνοντας ότι έως το 2030 στόχος είναι τα 40 GWανανεώσιμων ηλεκτρολυτών υδρογόνου. Ανέλυσε τις προκλήσεις αλλά και τα οφέλη στην αγορά υδρογόνου, καθώς επίσης και τον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη.

Δημοφιλέστερα

To Top