Οικονομία

Η δυναστεία των Ρότσιλντ: Η ιστορία της ισχυρότερης οικογένειας τραπεζιτών και ο κληρονόμος που την έσωσε από την καταστροφή (pics)

Ο διάσημος τραπεζίτης Έβελιν ντε Ρότσιλντ, κληρονόμος της διάσημης οικογένειας των Ρότσιλντ, απεβίωσε πρόσφατα, σε ηλικία 91 ετών.

Ο επιτυχημένος οικονομολόγος, σερ Έβελιν Ρόμπερτ Άντριαν ντε Ρότσιλντ, κατάφερε να ενώσει τους βρετανικούς και γαλλικούς βραχίονες της διάσημης τραπεζικής και επενδυτικής δυναστείας. Γεννημένος στη Βρετανία, φοίτησε στο σχολείο Χάροου και στη συνέχεια, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Λίγα χρόνια αργότερα, ανέλαβε τα ηνία την τράπεζα της οικογένειάς του, όταν αποσύρθηκε ο πατέρας του.

Η λαμπρή του πορεία
Από το 1976 και για 27 συναπτά έτη, ο Ρότσιλντ διετέλεσε ως πρόεδρος της N.M. Rothschild & Sons, της αλυσίδας της οικονομικής δυναστείας με έδρα το Λονδίνο, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.

Όσο ήταν επικεφαλής της τράπεζας, ο Ρότσιλντ κατάφερε να αυξήσει τη συνολική περιουσία της εταιρείας από τα 40 εκατομμύρια σε 4,6 δισεκατομμύρια λίρες. Μάλιστα, λίγο προτού αποχωρήσει από την τράπεζα, το 2003, ο Ρότσιλντ πέτυχε επίσης, την συνένωση των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη Βρετανία με τη γαλλική Rothschild & Compagnie Banque. Η εν λόγω κίνηση θεωρήθηκε ως το πιο καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια της τράπεζας να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι σε πολλές νεότερες αλλά και μεγαλύτερες πολυεθνικές τράπεζες.

Ο Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (αριστερά) μαζί με τον Βρετανό οικονομολόγο Έβελιν ντε Ρότσιλντ, (δεξιά) στα εγκαίνια του Μουσείου Soumaya στην Πόλη του Μεξικού, την 1η Μαρτίου 2011. AFP PHOTO / Alfredo Estrella ALFREDO ESTRELLA / AFP
Παράλληλα, από το 1972 έως το 1989 ήταν πρόεδρος του περιοδικού Economist, το οποίο, σε συνέντευξή του το 2002 στο Bloomberg News, αποκάλεσε «πιθανώς την πιο ανεξάρτητη έκδοση στον κόσμο». Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το γεγονός πως η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν μια από τις προσωπικότητες που είχαν ζητήσει τις οικονομικές συμβουλές του Έβελιν ντε Ρότσιλντ. Σημειώνεται ακόμη, πως ήταν συλλέκτης έργων τέχνης, γνώστης κρασιών και ιδιοκτήτης αλόγων ιπποδρομιών.

Ο πρίγκιπας Άντριου της Αγγλίας (αριστερά) και ο σερ Έβελιν Ρότσιλντ του Λονδίνου (δεξιά) παρακολουθούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον να παίζει γκολφ στο Farm Neck Golf Club στις 27 Αυγούστου 1999 στο Martha’s Vineyard. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO/Paul J. RICHARDS

PAUL J. RICHARDS / AFP
Η ιστορία της ισχυρότερης δυναστείας
Η δυναστεία των Ρότσιλντ χαρακτηρίζεται ως μία πανίσχυρη οικογένεια τραπεζιτών με καταγωγή από τη Φρανκφούρτη. Για περισσότερο από έναν αιώνα, ήταν μια από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου με αξιοσημείωτη επιρροή και δύναμη. Μεταξύ των πολλών άλλων ρόλων της, η οικογενειακή τράπεζα που είναι σήμερα, γνωστή ως Rothschild & Co. βοήθησε στη χρηματοδότηση της νίκης του Δούκα του Ουέλινγκτον επί του Ναπολέοντα το 1815 στη μάχη του Βατερλό.

Δημοφιλέστερα

To Top