Οικονομία

Η πρωτοβουλία που μπορεί να κάνει το Zero Waste πραγματικότητα

Sponsored Content

Το 2018 η Coca‑Cola Hellas σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) δημιούργησε την κοινωνική πλατφόρμα «Zero Waste Future» ώστε να εμπνεύσει πολίτες, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους καταστημάτων καφεστίασης, να κάνουν την κυκλική οικονομία πράξη. Έκτοτε, έκτισε ένα δίκτυο με πάνω από 560 τέτοιες επιχειρήσεις, ταξίδεψε σε 25 προορισμούς στην Ελλάδα συλλέγοντας 2.200 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και εκπαίδευσε 1.300.000 πολίτες. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Το πρόγραμμα συνεχίζεται φέτος για 5η χρονιά και γίνεται ακόμη πιο ουσιαστικό.

Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, παρουσίασε το 1ο ψηφιακό «Zero Waste HoReCa Hub», μια ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης και αναγνώρισης, που προσφέρει δωρεάν σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον κλάδο καφεστίασης και φιλοξενίας, τα εργαλεία για να υιοθετήσουν στην πράξη μια Zero Waste λογική. Ανακύκλωση, κυκλική οικονομία, μηδενισμός των απορριμμάτων μέσα από καινοτόμες μεθόδους, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της Βιωσιμότητας και αυτό είναι κάτι που η Coca-Cola Hellas γνωρίζει και ενθαρρύνει, με δράσεις σαν κι αυτές.

Η σημασία της πρωτοβουλίας είναι μεγάλη, όχι μόνο επειδή ο κλάδος της καφεστίασης και φιλοξενίας διαθέτει περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους σε αυτόν να υπολογίζονται σε περισσότερους από 600.000. Αλλά και επειδή, βάσει στοιχείων και εκτιμήσεων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας παράγει περίπου το 25% με 35% των συνολικών απορριμμάτων της χώρας.

Η εν λόγω πλατφόρμα προσφέρει ενημέρωση και όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις εστίασης για να υιοθετήσουν στην πράξη Zero Waste πρακτικές στην καθημερινή τους λειτουργία. Απευθύνεται, δε, αποκλειστικά σε επιχειρήσεις HoReCa, και αποσκοπεί να φέρει τον κλάδο ένα βήμα πιο κοντά σε μια zero waste λειτουργία. Βασικός στόχος του Zero Waste HoReCa Hub είναι να συνδράμει στην αύξηση του ποσοστού των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που συλλέγονται από τον συγκεκριμένο κλάδο, μέσα από την εκπαίδευση των ιδίων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους πάνω στις βέλτιστες πρακτικές ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του νεότευκτου Zero Waste Horeca Hub αποκτούν πρόσβαση:
• Στην τρέχουσα νομοθεσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τα πλαστικά μιας χρήσης.
• Σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται online.

Δημοφιλέστερα

To Top