Ελλάδα

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Eva, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται κατά τόπους έως τις πρώτες πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΜΥ με ανακοίνωσή της, «το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2022 και αφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας EVA επικαιροποιείται για τελευταία φορά σύμφωνα με τα πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία».

Και συνεχίζει: «Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-11-22) στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».

Οι περιοχές που κινδυνεύουν και η πορεία της κακοκαιρίας

Το μεσημέρι της Κυριακής εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους των Δωδεκανήσων, της Σάμου και της Ικαρίας, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας.

Το μήνυμα του 112 προειδοποιούσε τους κατοίκους της Σάμου, της Ικαρίας και των Δωδεκανήσων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και τους καλούσε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Ο Δείκτης Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης Κατηγορίας 3 που δημοσιεύτηκε, επαληθεύτηκε από τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν το Σάββατο, ενώ η κακοκαιρία Eva έπληξε τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και ανατολικά νησιωτικά τμήματα την Κυριακή. Στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν καταγράφηκαν ακραία ύψη βροχής, όμως ισχυρές σύντομες καταιγίδες κατά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες. Φαινόμενα ξαφνικών πλημμυρών καταγράφηκαν και στην Αττική το μεσημέρι της Κυριακής, κυρίως στην περιοχή της Νίκαιας και του Πειραιά.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την κατανομή του ύψους βροχής σε χιλιοστά μεταξύ Σαββάτου 5/11 και Κυριακής 6/11 έως τις 18:00.


eva_tot2rain_1

Ο καιρός σήμερα

Tοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοτπώσεις αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, φαινόμενα που το απόγευμα θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές. Τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στις Σποράδες, φαινόμενα που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Δημοφιλέστερα

To Top