Διεθνή

Λίβανος: Η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού αύξησε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990

Η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού του Λιβάνου, Electricite du Liban (EDL), αύξησε σήμερα την τιμή που χρεώνει την ηλεκτρική ενέργεια για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της EDL, σε μια κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο για μια ενδεχόμενη αύξηση του ενεργειακού εφοδιασμού, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Ο Λίβανος δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 24ωρη βάση από τη δεκαετία του 1990 και οι μεταφορές μετρητών στην EDL για την κάλυψη χρόνιων απωλειών συνέβαλαν με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας.

Η μεταρρύθμιση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι βασικό αίτημα των δωρητριών χωρών που έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τον Λίβανο να εξέλθει από την χρηματοπιστωτική κρίση, αν η χώρα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στο κράτος να αντεπεξέλθει στην αγορά περισσότερων καυσίμων για τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνοντας συνεπώς την προσφορά από μια ή δύο ώρες ημερησίως σε 10 ώρες ημερησίως.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι η αδύναμη διακυβέρνηση, η διαφθορά και η κακοδιαχείριση βρίσκονται στη ρίζα των προβλημάτων του τομέα, τα οποία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπίλυτα.

Η ηλεκτρική ενέργεια θα τιμάται στα 10 σεντς του αμερικανικού δολαρίου ανά κιλοβατώρα (kWh) για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες που καταναλώνονται και στα 27 σεντς ανά κιλοβατώρα για την κατανάλωση πάνω από τις 100 κιλοβατώρες, δήλωσε εκπρόσωπος της EDL.

Το υψηλότερο όριο του νέου τιμολογίου είναι περίπου το μισό από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές για συνδρομές σε υπηρεσίες ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγών που καλύπτουν το κενό ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και δεκαετίες.

Το νέο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα υπολογίζεται σε λίρες Λιβάνου με τη συναλλαγματική ισοτιμία της πλατφόρμας Sayrafa της κεντρικής τράπεζας, η οποία ήταν σήμερα στις περίπου 30.000 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ.

Η τιμή της κρατικής ηλεκτρικής ενέργειας σε λίρες Λιβάνου ισοδυναμούσε πρωτύτερα σε σχεδόν 1 σεντ δολαρίου ΗΠΑ ανά kWh.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top