Ελλάδα

Μαρία Κοκκίνου: Ποια ήταν η διακεκριμένη αρχιτέκτονας που έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο

Μια γυναίκα που έχει βάλει την υπογραφή της σε κάποια από τα ωραιότερα δημόσια αλλά και ιδιωτικά σύγχρονα της Αθήνας. Μια αρχιτέκτονας με γνώσεις, φαντασία και όραμα που επηρέασε με το έργο της τη νεότερη γενιά και έδωσε μια νέα πνοή στην έννοια του μεταμοντέρνου. Αυτή ήταν η Μαρία Κοκκίνου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ζευγάρι στην ζωή αλλά και στην δουλειά με τον επίσης σημαντικό αρχιτέκτονα Ανδρέα Κούρκουλα, αδελφό της γνωστής ηθοποιού Ελένης Κούρκουλα, δημιούργησαν το αρχιτεκτονικό τους γραφείο το 1987, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα γνωστότερα της Αθήνας αφού έχει αναλάβει και υλοποιήσει πολλά μεγαλεπήβολα έργα.

Ανάμεσά τους το υπερσύγχρονο και ιδιαίτερης αισθητικής κτίριο του νέου Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, η νέα μαρίνα του Αγίου Κοσμά, η πλατεία της Νέας Σμύρνης, η πλατεία Σολωμού στο Ψυχικό, το κτίριο των γραφείων της Cosmote στην Παιανία αλλά και πολλές κατοικίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Kokkini_-_grafeia_Cosmote


Kokkini_ergo2


Kokkini_-_Ergo_1


Kokkini_-_Benaki_1

«Ειδικά όταν είναι δημόσιο το κτίριο. Στην κατοικία είναι πιο ιδιωτικό. Εκεί πάντα είχα ένα συναίσθημα ότι μου πήραν τα κλειδιά. Ενώ ήταν δικό μου όσο το δουλεύαμε, μετά, μια μέρα, μου το πήραν και τέλειωσε. Αλλά όταν φτιάξαμε το Μουσείο Μπενάκη ξαφνικά, την ημέρα που τέλειωσε και άνοιξε, ήταν τελείως διαφορετικό το συναίσθημα. Είδα τον κόσμο να κρατιέται από κάτι που έχουμε φτιάξει και να είναι ακριβώς όπως στις μακέτες. Αισθάνθηκα σαν να έχει μπει γκολ.» είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει κατά το παρελθόν.

Η Μαρία Κοκκίνου σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απ’ όπου αποφοίτησε το 1979. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, πόλη όπου έζησε για αρκετά χρόνια και απέκτησε τα δυο της παιδιά, αλλά και στις ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια της επιτυχημένης σταδιοδρομίας της απέσπασε τιμητικές διακρίσεις, έδωσε διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ συμμετείχε με έργα της σε διεθνείς δημοσιεύσεις και εκθέσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top