Πολιτική

Μηταράκης στο ΝΑΤΟ: Καλούμε δημοσίως την Τουρκία να αποτρέψει παράνομες αναχωρήσεις από τις ακτές της

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων τοποθετήθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία μετρά 73 χρόνια ζωής και σε αυτά μπορεί κανείς να εντοπίσει τις επιτυχίες στη διατήρηση της ασφάλειας των κρατών μελών αλλά και του ίδιου του κόσμου. Όπως είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, οι βασικές προτεραιότητες όσον αφορά στην διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης ήταν η μείωση των αφίξεων στην Ελλάδα αλλά και η μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Μηταράκης έκανε στην συνέχεια αναφορά στις προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα δίκτυα λαθροδιακίνησης τα οποία επιχειρούν να περάσουν ανθρώπους από την Τουρκία ή τη Λιβύη προς την Ευρώπη. «Η διευκόλυνση μετάβασης ανθρώπων σε μία χώρα με στόχο την αποσταθεροποίησή της είναι κάτι που προφανώς δεν είναι αποδεκτό», είπε ενώ συμπλήρωσε πως η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση στο μεταναστευτικό. «Παρέχουμε άμεση πρόσβαση και προσωρινή προστασία σε όλους τους εκτοπισμένους Ουκρανούς. Άνθρωποι που έρχονται απευθείας στις χώρες μας, από εμπόλεμη ζώνη», σημείωσε.

«Εκεί όπου η μετανάστευση μετατρέπεται σε γεωπολιτικό εργαλείο, τότε η παράνομη μετανάστευση γίνεται ζήτημα ασφάλειας, μια μορφή υβριδικής απειλής. Η Σύμβαση της Γενεύης, το βασικό μέσο του διεθνούς δικαίου για το άσυλο, είναι θεμελιώδης στα νομικά μας συστήματα», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Νότη Μηταράκη:

«Πρόεδρε, Αξιότιμοι συνάδελφοι, Αγαπητοί σύμμαχοι,

Είναι χαρά μας να σας καλωσορίσουμε στην Αθήνα, στη Βουλή των Ελλήνων, για να συζητήσουμε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ.

Καθώς η Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού συμπληρώνει φέτος 73 χρόνια, μπορούμε να ανατρέξουμε στην επιτυχία αυτού του οργανισμού για τη διατήρηση της ασφάλειας για τα Μέλη του και τον Κόσμο.

Για την αντιμετώπιση των απειλών. Και την περαιτέρω επέκταση της συμμαχίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, μια επέκταση που προφανώς υποστηρίζουμε ολόψυχα, και η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το συνεχώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον ασφαλείας.

Η παρέμβασή μου θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις ασφαλείας που θέτει η μετανάστευση.

Οι προτεραιότητες του εγχώριου ρόλου μου είναι: να μειωθεί το επίπεδο των παράνομων αφίξεων στην Ελλάδα και για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου στην ΕΕ για να ενισχύσουμε την κοινή μας στρατηγική, καθώς διαμορφώνουμε ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Προφανώς, η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυριαρχεί στην ατζέντα. Αν και δεν είναι η μόνη σημαντική απειλή που αντιμετωπίσαμε στην ευρύτερη περιοχή μας.

Δημοφιλέστερα

To Top