Ελλάδα

Νέος μετεωρολογικός σταθμός στη Ροδόπη – Ενισχύθηκε το δίκτυο του meteo.gr στη χώρα

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ειδικότερα η μονάδα Meteo.gr, τις προηγούμενες ημέρες εγκατέστησε νέο μετεωρολογικό σταθμό στη Ροδόπη και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Προσκυνητών (Εικόνα 1). Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι ο δεύτερος μετεωρολογικός σταθμός του Eθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών / Meteo.gr (ΕΑΑ/Meteo.gr) στο Νομό Ροδόπης, αφού από τον Ιούλιο του 2010 λειτουργεί ο σταθμός στον Ίμερο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη μετεωρολογική κάλυψη στην περιοχή.

Μετά από αυτή τη νέα προσθήκη του μετεωρολογικού σταθμού, το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr αποτελείται πλέον από 513 ενεργούς αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς και είναι το μεγαλύτερο και πυκνότερο δίκτυο της χώρας (Εικόνα 2).


stathmoi-meteo

Το πυκνό δίκτυο του ΕΑΑ/Meteo.gr μπορεί να αποτυπώσει την πορεία και τη δημιουργία, αλλά κυρίως να προειδοποιήσει για την έλευση ενός έντονου καιρικού φαινομένου, προλαβαίνοντας τις συνέπειές του, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ερευνητική κοινότητα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το σύνολο των σταθμών του EAA/Meteo.gr έχει ενσωματωθεί στους μετεωρολογικούς σταθμούς του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization) και συγκεκριμένα στη βάση δεδομένων μετεωρολογικών σταθμών O.S.C.A.R., έχοντας αποκτήσει μοναδικούς κωδικούς αναφοράς και παρέχοντας σημαντικά δεδομένα στη μεγαλύτερη βάση μετεωρολογικών δεδομένων του πλανήτη.

«Τέλος, η τοποθέτηση του μετεωρολογικού σταθμού στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν θα ήταν εφικτή, εάν δεν υπήρχε η συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Μeteo.gr, με τους τοπικούς φορείς και την εθελοντική συνεισφορά των κατοίκων*, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για μελλοντικές δράσεις», αναφέρεται στην ανάρτηση του meteo.gr.

Δημοφιλέστερα

To Top