Διεθνή

Οι Ουκρανοί θα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με το νέο ημερολόγιο, όχι το παλιό όπως οι Ρώσοι

Άλλο ένα βήμα απομάκρυνσης από τη Ρωσία κάνουν οι Ουκρανοί, οι οποίοι θα  μπορούν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με το νέο ημερολόγιο, στις 25 Δεκεμβρίου, όπως γίνεται στη Δυτική Ευρώπη, αλλά βέβαια και στην Ελλάδα.

Η ρωσική εκκλησία ακολουθεί το παλιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο, με το οποίο τα Χριστούγεννα «πέφτουν» στις 7 Ιανουαρίου του νέου (Γρηγοριανού) ημερολογίου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας η Εκκλησία της Ουκρανίας επέτρεψε τον εορτασμό στις 25 Δεκεμβρίου, διαχωρίζοντας τη θέση από τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία εξάλλου είχε ευλογήσει τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ζήτημα της ημερομηνίας είναι από καιρό αντικείμενο διαμάχης στην Ουκρανία, σημειώνει ο Guardian. Μόλις το 2017 καθιερώθηκε ως δημόσια αργία η 25η Δεκεμβρίου, ενώ η Εκκλησία επέτρεψε να διαβάζονται ευχές εκείνη την ημέρα. Τον Οκτώβριο η Ουκρανική Εκκλησία επέτρεψε να γίνονται και λειτουργίες την 25η Δεκεμβρίου, σε όσους το επιθυμούν.

Αν και ήταν πιστή στον Πατριάρχη Μόσχας, η Ουκρανική Εκκλησία έχει απομακρυνθεί από τη ρωσική επιρροή μετά τον πόλεμο. Τουλάχιστον οι μισές μητροπόλεις έχουν σταματήσει να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση είναι μέρος μια ευρύτερης προσπάθειας του Κιέβου να απομακρυνθεί από τη ρωσική επιρροή, απομακρύνοντας σύμβολα και μνημεία που θυμίζουν τη Ρωσία ή τη Σοβιετική Ένωση.

Δημοφιλέστερα

To Top