Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ρεκόρ επιδότησης 900.000 και καλές τιμές μέχρι 30 Νοεμβρίου

Όποιος μπορεί «γεμίζει» για να βγάλει τον χειμώνα… Αυτό τουλάχιστον δείχνει η άνευ προηγουμένου «βροχή» αιτήσεων στο MyΘέρμανση που, αν και απομένουν ακόμα δέκα ημέρες μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου που λήγει η διορία, σήμερα έσπασαν ήδη το φράγμα των 900.000 -έναντι περίπου 880.000 αιτήσεων που είχαν εγκριθεί συνολικά πέρυσι.

Καθώς έσφιξαν τα κρύα και πλέον -ακόμα και στην Αττική των 4 εκατ. κατοίκων- στα σπίτια «φούντωσαν» σόμπες και καλοριφέρ, αυξάνεται ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης.

Τους «τολμηρούς» βοηθά και η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου (στα 80-85 δολάρια το βαρέλι), κυρίως όμως τους βοηθά η τριπλή επιδότηση που ρίχνει το κόστος για πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,2 ευρώ το λίτρο στην αντλία πανελλαδικά (1,16 ευρώ στην χθες ο μέσος όρος στην Αττική) ή και κάτω από 1 ευρώ για τα 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά που δικαιούνται να λάβουν αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Η τιμή έχει πέσει έτσι 15% ή 21 λεπτά ανά λίτρο, εν σχέσει με τις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η πώληση πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά.

Για να μπορέσουν να επωφεληθούν οι περισσότεροι καταναλωτές, πρέπει να προλάβουν τρεις προθεσμίες – ορόσημα:

1) Έως αύριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, έχει δοθεί παράταση στην επιδότηση των 7,5 λεπτών ανά λίτρο από τα διυλιστήρια. Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως αν θα δοθεί άλλη παράταση, ή από 1ης Δεκεμβρίου θα επιβαρυνθεί αυτομάτως η τιμή για νέες παραγγελίες και παραδόσεις.

2) Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής για επίδομα θέρμανσης, αλλιώς το σύστημα δεν θα αναγνωρίσει για επιδότηση τα παραστατικά αγοράς. Μέχρι 9 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταχωρήσουν και τα τιμολόγια, όσοι θέλουν να πληρωθούν ως τις 21 Δεκεμβρίου. Αλλιώς θα λάβουν τότε μόνο τις προκαταβολές για τα 100 – 1.600 ευρώ που θα τους αυτομάτως δοθούν εφέτος, με βάση τις περσινές καταναλώσεις τους. Επόμενη διορία που θα τους δοθεί θα είναι να καταχωρήσουν έως 15 Φεβρουαρίου, τις αγορές που έκαναν μέχρι 31 Ιανουαρίου, για να πληρωθούν το επίδομα στα τέλη Φλεβάρη.

3) Μέχρι 31 Δεκεμβριου θα ισχύει η έκπτωση 22 λεπτών το λίτρο, για τις παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης. Αν εκλείψουν από 1.1.2023 οι σημερινές εκπτώσεις, τότε η τιμή του λίτρου πετρελαίου θέρμανσης θα φτάνει στο 1,5 ευρώ το λίτρο, αν και εφόσον βέβαια ισχύουν επίσης τότε οι ίδιες «τρέχουσες» διεθνείς τιμές καυσίμων.

Δημοφιλέστερα

To Top