Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΝΑΤΟ: Το Κίεβο θα αποφασίσει ποιους όρους αποδέχεται στις συνομιλίες με τη Μόσχα

Είναι στο χέρι της Ουκρανίας να αποφασίσει ποιοί όροι είναι αποδεκτοί στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει εναντίον της η Ρωσία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Συμμαχίας είναι να στηρίζει το Κίεβο.

«Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει ποιοί όροι είναι αποδεκτοί. Εμείς θα τους στηρίξουμε», είπε ο γγ της Συμμαχίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη.

«Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να υποτιμήσουμε τη Ρωσία (…) Εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας (…) Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την ενισχύσουμε (την Ουκρανία)», είπε.

Ζελένσκι από τη Χερσώνα: «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά για όλη την Ουκρανία»

Θριαμβευτικό τόνο είχε η επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στη Χερσώνα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η απελευθέρωση της πόλης σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους του πολέμου», υποσχόμενος παράλληλα να διώξει εντελώς τη Ρωσία από τη χώρα του.

Στεκόμενος στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας μπροστά σε αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τα όπλα που προμήθευσε η Δύση στην Ουκρανία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις πρόσφατες νίκες στα πεδία των μαχών, αλλά ότι οι νίκες πληρώθηκαν με ουκρανικό αίμα.

«Κανείς δεν μας έδωσε τίποτα», είπε όταν ένας δημοσιογράφος ανέφερε πως τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εγκαταλείψει την πόλη. «Το τίμημα αυτής της νίκης θεωρείται πολύ υψηλό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το κόστος ήταν «πολλοί τραυματίες και πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών».

«Νομίζω ότι έφυγαν επειδή ο στρατός μας απειλούσε τον εχθρό και βρίσκονταν σε σοβαρό κίνδυνο», δήλωσε ο Ζελένσκι για τους Ρώσους. «Υπήρξαν έντονες μάχες. Και να το αποτέλεσμα: Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Χερσώνα».

Η επίσκεψη του Ζελένσκι τη Δευτέρα έγινε καθώς οι ουκρανικές αρχές άρχισαν να καταγράφουν στοιχεία για τις φρικαλεότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης και πλέον ρωσικής κατοχής της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για βασανιστήρια. Ορισμένοι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν που είχαν μεταφερθεί αγαπημένα τους πρόσωπα που είχαν συλληφθεί από τους Ρώσους.

Όταν ρώτησαν τον Ζελένσκι γιατί ήταν τόσο σημαντικό να βρίσκεται σήμερα στη Χερσώνα, αρχικά αστειεύτηκε λόγω των φημισμένων νόστιμων καρπουζιών της περιοχής.

Δημοφιλέστερα

To Top