Οικονομία

«Τίναξε τη μπάνκα» ο Πάουελ – Ράλι έκαναν οι δείκτες στη Wall Street

Οι τοποθετήσεις του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, στο Ινστιτούτο Brookings, ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδύνει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση, οδήγησε σε ράλι τους δείκτες της Wall Street.

Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η Fed μπορεί να διατηρήσει την πολιτική αυξήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου τερματίσει τη «μάχη» με τον πληθωρισμό.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 729 μονάδες ή 2,16% στις 34.582 μονάδες. Κέρδη 3,09% και τις 4.080 μονάδες ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500. Ο Nasdaq εκτινάχθηκε κατά 4,41% στις 11.468 μονάδες.

Η επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε, σύμφωνα με τον Πάουελ αναμένεται μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Η πρόσφατη υπαναχώρηση του πληθωρισμού (από 8,2% τον Σεπτέμβριο στο 7,7% τον Οκτώβριο), σε συνδυασμό με τους φόβους για μελλοντική επιβράδυνση της οικονομίας, αποτελούν ένα ισχυρό «ατού» για όσους τάσσονται υπέρ της αποκλιμάκωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, τα οποία δείχνουν ότι οι προσλήψεις του Νοεμβρίου (127.000) ήταν οι λιγότερες των τελευταίων 10 μηνών.

newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top