Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή «άμυνα» με καλύτερες επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο

Το ελληνικό χρηματιστήριο παίζει ισχυρή “άμυνα”, παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα από τις διεθνείς αγορές σε έναν δύσκολο διεθνές περιβάλλον, έχοντας καταφέρει να “σβήσει” τις απώλειες της χρονιάς, περνώντας μάλιστα και σε θετικό έδαφος (+0,63% με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης) ο Γενικός Δείκτης, καθώς και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης(+2,09%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους κερδίζει 12%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει από τις καλύτερες επιδόσεις εφέτος σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζονται σημαντική ανθεκτικότητα, τη στιγμή που ο δείκτης βαρόμετρο των αγορών, 0 S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 17%, ο Nasdaq κατά 28,96%, o Dow Jones κατά 7,22%, ο γερμανικός DAX κατά 10,95%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 8,33% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 10,80% .

Η ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς στηρίζεται κυρίως στο ισχυρό αναπτυξιακό story της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Η πορεία των μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών το 2022 ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η κερδοφορία που ανακοινώνεται και η προβολή της στην χρονιά, φαίνεται ότι θα είναι η καλύτερη από το 2007.

Η συνολική κερδοφορία έχει ξεπεράσει, στο α΄6μηνο, τα 5 δισ. ευρώ, μέγεθος που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την χρήση ρεκόρ του 2007 όταν οι εισηγμένες είχαν καταγράψει κέρδη 10 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι διανομές προς τους μετόχους των εισηγμένων (μερίσματα, προμερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, μερίσματα παρελθουσών χρήσεων) ανέρχονται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους μπορεί να αγγίξουν και τα 2,5 δισ. , ποσό που είναι το υψηλότερο από το 2010.

Υψηλά τον πήχη της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών θέτει η JP Morgan, εκτιμώντας ότι θα ξεχωρίσουν από τις ευρωπαϊκές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, τα κέρδη ανά μετοχή θα καταγράψουν αύξηση 42,9% το 2023 έναντι 13,5% το 2022, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη, αλλά και σχέση με τις εταιρείες των ΗΠΑ, της Ιαπωνία και των Αναδυόμενων Αγορών.

Οι τράπεζες

Οι τράπεζες επανέρχονται στο προσκήνιο. Φέτος είναι η πρώτη χρήση στην οποία όλες οι τράπεζες θα είναι κερδοφόρες, με μονοψήφια NPEs.

Η γενική εικόνα είναι άκρως θετική με τις εκτιμήσεις πλέον να αναθεωρούνται ανοδικά για το σύνολο της χρονιάς ενώ η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων συνοδεύτηκε από ενδυνάμωση της κερδοφορίας στο επαναλαμβανόμενο κομμάτι των εσόδων.

Δημοφιλέστερα

To Top