Οικονομία

Αυξήσεις επιτοκίων: Το σχέδιο των τραπεζών για να στηρίξουν τους δανειολήπτες

Με μία ολοκληρωμένη πρόταση στα τέσσερα σημεία που έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προσέλθουν οι τράπεζες στην συνάντηση που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτά που έχουν ειπωθεί προ 10ημέρου, αλλά ούτε υπάρχει και πληροφόρηση αναφορικά με περιεχόμενο των θέσεων με τις οποίες θα προσέλθουν οι τράπεζες στην συνάντηση. Επίσης αναφέρουν «περιμένουμε στην επόμενη συνάντηση να φέρουν τις προτάσεις τους».

Από την άλλη πλευρά πηγές που είναι κοντά στις τράπεζες ή είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι υπάρχει ένα περίγραμμα των προτάσεων που θα κατατεθούν και οι οποίες, δεν απέχουν πολύ από τις επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου, όπως τουλάχιστον αυτές έχουν περιγραφεί σε δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ενήμερα δάνεια

Η πρόταση των τραπεζών για τα ενήμερα δάνεια είναι να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτείται το 50% της επιπλέον δόσης που έχει προκληθεί από την αύξηση των επιτοκίων. Δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα προτείνεται το υπόλοιπο 50% να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή εκεί να εξαντλείται η στήριξη των δανειοληπτών.

Ως επιτόκιο αναφοράς θα ορίζεται αυτό που ίσχυε τον Ιούλιο του 2022 και η χρονική διάρκεια των στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών θα είναι 12μηνη, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου.

Τα κριτήρια για την επιδότηση θα είναι ανάλογα με εκείνα που ίσχυσαν στο ΓΕΦΥΡΑ 1 και υπολογίζεται ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 δανειολήπτες.

Με βάση αυτά το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται στις 21.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας να ανέρχεται σε 180.000 ευρώ. Εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω εκτιμάται ότι η περίμετρος αυτών που θα περιλάβει το πρόγραμμα δεν θα υπερβαίνει τις 30.000 δανειολήπτες και η αξία του ανεξόφλητου υπολοίπου δεν υπερβαίνει 2,5 δισ. ευρώ.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το κόστος της εθελοντικής παρέμβασης των τραπεζών δεν θα υπερβαίνει τα 40 έως 50 εκατ. ευρώ.

Δημοφιλέστερα

To Top