Οικονομία

Bloomberg: Ελλάδα και έξι ακόμα χώρες πιέζουν για το πλαφόν στο αέριο – Ανεπαρκής η πρόταση της Κομισιόν

Η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν με έγγραφό τους εν όψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας να τεθεί ένα περισσότερο αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Θεωρούν ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν θα μπορέσει βοηθήσει τους καταναλωτές με τους λογαριασμούς ενέργειας.

Σε έγγραφο που είδε το Bloomberg, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών, τo οποίο θα κινείται ανάλογα με τις τιμές σε βασικούς διεθνείς κόμβους.

Κωδικοποιημένες οι απαιτήσεις των επτά χωρών της ΕΕ για το πλαφόν έχουν ως εξής:

– Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ).

– Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.

Δεν έχει οριστεί χρονικό διάστημα για το ανώτατο όριο.

– Οι χώρες προτείνουν επίσης την κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

Η πρόταση της Επιτροπής απαιτεί οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι κατά τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές του LNG για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Το έγγραφο σημειώνει μάλιστα ότι η απαίτηση για δύο διαδοχικές εβδομάδες «δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσων θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές». Στην πράξη, βάζοντας το «κατώφλι» πολύ ψηλά δεν μπορούν να αποτραπούν επεισόδια με υπερβολικές τιμές, σημειώνει το έγγραφο.

Υπάρχει φόβος ότι το ανώτατο όριο που περιγράφει η Κομισιόν συνοδεύεται από συνθήκες αγοράς που ίσως δεν υλοποιηθούν ποτέ. Το πλαφόν δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Δημοφιλέστερα

To Top