Διεθνή

Brain drain στη Ρωσία: Περίπου 100.000 εργαζόμενοι στον ψηφιακό τομέα εγκατέλειψαν τη χώρα

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία περίπου 100.000 εργαζόμενοι στους τομείς των τεχνολογιών των πληροφοριών (IT), δηλαδή το 10%, έχουν φύγει από την χώρα και δεν έχουν επιστρέψει, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης Μακσούτ Σαντάγεφ κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Κρατική Δούμα.

«Εάν λάβουμε τα δύο κύματα αναχωρήσεων των ειδικών στον τομέα της τεχνολογιών της πληροφορίας, περίπου το 10% των υπαλλήλων στον τομέα των εταιρειών των τεχνολογιών της πληροφορίας έχει φύγει από την χώρα και δεν έχει επιστρέψει. Πολλοί επέστρεψαν, αλλά συνολικά περίπου 100.000 ειδικοί στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό, και μάλιστα το 80% συνεχίζει να εργάζεται για ρωσικές εταιρείες, ευρισκόμενο σε φιλικές χώρες», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης Σαντάγεφ, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι περισσότεροι που έχουν εγκαταλείψει την Ρωσία έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, την Γεωργία την Αρμενία όπως επίσης και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε χώρες της Κεντρικής Ασίας όπου μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και, ως εκ τούτου, να λαμβάνουν τον μισθό τους για να συντηρούνται.

Αν και ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στα αίτια αυτής της φυγής, πολλοί εργαζόμενοι στους ψηφιακούς τομείς έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία από την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας κατά της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το πρώτο κύμα μαζικής φυγής άρχισε τους πρώτους μήνες του πολέμου, ενώ το δεύτερο κύμα το φθινόπωρο αφότου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την επιστράτευση χιλιάδων Ρώσων σε ηλικία στράτευσης.

Ανησυχίες για τη στελέχωση της υψηλής τεχνολογίας

Οι αποχωρήσεις αυτές, που προστίθενται στην έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων άλλων Ρώσων, εγείρουν ανησυχίες για τη διαρροή εγκεφάλων που θα μπορούσε να δημιουργήσει ελλείψεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος απαιτεί προσωπικό με υψηλά προσόντα που χρειάζεται πολύ χρόνο για να εκπαιδευτεί.

Οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις επιτείνουν επίσης τις δυσκολίες, δημιουργώντας προβλήματα χρηματοδότησης και προμήθειας ορισμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης, ο Σαντάγεφ πρότεινε να μην επιβληθούν «αυστηροί περιορισμοί» στην τηλεργασία για τους ψηφιακούς υπαλλήλους, καθώς αυτό θα μπορούσε να τους «ωθήσει να αναζητήσουν εργασία σε ξένες εταιρείες».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Ανάπτυξης εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία είναι «μια από τις πιο ευνοϊκές χώρες για να αναπτύξει κάποιος επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Novaya Gazeta

Δημοφιλέστερα

To Top