Οικονομία

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν οι ΗΠΑ θα έχουν ύφεση, παραδέχεται ο επικεφαλής της Fed

Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε θέση να αποφύγει την ύφεση, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αφότου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στο πλαίσιο των προσπαθειών της για συγκράτηση του πληθωρισμού.

Στην παρούσα φάση, ο Πάουελ θεωρεί ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ύφεση εφόσον έχουμε ακόμη ανάπτυξη», έστω και αν ο ρυθμός της έχει επιβραδυνθεί.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν θα έχουμε ύφεση ή όχι» στις ΗΠΑ, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Fed.

Αντιμέτωπη με την άνοδο των τιμών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, η Fed είχε προχωρήσει σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Σήμερα, ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για χαλάρωση της επιθετικής πολιτικής της.

Ωστόσο, εμφανίζεται πλέον λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι τον Σεπτέμβριο για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, προβλέποντας ότι θα επιβραδυνθεί σε 3,1% το 2023 όταν πρόσφατα προέβλεπε πως θα έφθανε στο 2,8% την επόμενη χρονιά.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2023: 0,5% αντί 1,2% που εκτιμούσαν.

Δημοφιλέστερα

To Top