Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναστολή εκτέλεσης της ποινής ζήτησαν Κασιδιάρης – Λαγός

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν σήμερα, Τετάρτη (14/12) τον Ηλία Κασιδιάρη στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής περίπου 50 οπαδοί του, οι οποίο βρέθηκαν στο δικαστήριο. Ο καταδικασθείς πρωτοδίκως σε 13 χρόνια κάθειρξη εμφανίστηκε στο δικαστήριο σήμερα για δεύτερη φορά από την ημέρα έναρξης της δίκης σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και υπέβαλλε, μέσω της συνηγόρου του κ. Βάσως Πανταζή, για πρώτη φορά αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του επιβλήθηκε πρωτοδίκως. Αντίστοιχο αίτημα υπέβαλλε και ο Γιάννης Λαγός, μέσω του συνηγόρου του Ιωάννη Ζωγράφου, ζητώντας για τρίτη φορά από το δικαστήριο να αναστείλει με απόφασή του την εκτέλεση της κάθειρξης των 13 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηλίας Κασιδιάρης και Ιωάννης Λαγός έχουν καταδικασθεί ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη στην σχετική τοποθέτησή της στο δικαστήριο τόνισε πως ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε 13 έτη κάθειρξη από την οποία έχει εκτίσει τα 10 έτη (συμπεριλαμβομένων των ημερομισθίων που έχει πραγματοποιήσει στις φυλακές Δομοκού). Συγκεκριμένα, η κ. Πανταζή ανέφερε για τον εντολέα της:

«Έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχει ούτε παράβαση του ΚΟΚ. Δεν είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο. Η πρωτόδικη απόφαση, δεν εξειδικεύει για ποιο λόγο δεν του χορηγεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, κάνει μία γενική αναφορά ότι διεύθυναν. Όλο το κατηγορητήριο στηρίζεται σε περικοπές συγκεκριμένων ομιλιών του. Έχουν απομονωθεί φράσεις και έχουν εμφανιστεί σε άλλο πλαίσιο από την πραγματικότητα». Ακόμη, η κ. Πανταζή επισήμανε πως ο κατηγορούμενος έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή, έχει τηρήσει τους όρους που του επιβλήθηκαν, δεν έχει ποτέ φυγοδικήσει, δεν έχει συμμετάσχει σε ενέργεια απόδρασης κρατουμένου και πως η παραμονή του στις φυλακές Δομοκού του δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη. «Είναι ο μοναδικός Έλληνας κρατούμενος που υπάρχει κατάπτυστη απόφαση γενικής γραμματείας αντεγκληματικής να μην του επιτρέπεται καμία επικοινωνία αλλά μέσω δικηγόρου του. Στην παγκόσμια πραγματικότητα αυτό έχει συμβεί μόνο σε δύο κράτη, στην Τουρκία και την Ουκρανία» είπε ακόμη η κ. Πανταζή και πρόσθεσε: «Ήταν χρόνια επιτυχημένος βουλευτής, είναι ιδρυτής ενός κόμματος που θα εισέλθει στην επόμενη βουλή. Το δικαστήριο θα «τρέχει» για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον. Η πραγματικότητα είναι πως έχει κοινωνικό και πολιτικό αντίκρισμα είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Μάρτιο θα έχουμε εκλογές, είναι δεδομένο. Αυτό το δικαστήριο θα είναι σε αναστολή, θα έχει χαθεί και άλλος χρόνος. Είναι υποψήφιος βουλευτής. Πως θα μπορέσει να υπερασπιστεί τις ιδέες του; Υπάρχει περίπτωση να φύγει από τη χώρα ο Κασιδιάρης; Άλλοι εξαφανίστηκαν, αυτός είναι λαϊκό παιδί. Έχει μία επιχείρηση που καταστρέφεται και οι δύο γονείς που έχουν τεράστια προβλήματα υγείας».

Το λόγο όμως έλαβε στο δικαστήριο και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος υποστήριξε: «Εκτίω ποινή κάθειρξης για τον πολυετή δυναμικό μου αγώνα ενάντια στη διαφθορά. Πλέον όσα φώναζα για τις μίζες αποδεικνύονται αληθή, στις ξένες χώρες από τα ξένα συστήματα. Εδώ το δικαστικό σύστημα ανέχεται διαφθορά. Γιατί έμεινα στη φυλακή το 2015; Γιατί είχαμε εκλογές. Πρέπει και τώρα να βρίσκομαι στις φυλακές. Όλα τα εθνικά κόμματα στην Ευρώπη σχηματίζουν κυβερνήσεις, στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπάρχουν με μεγάλα ποσοστά για πολιτικές σκοπιμότητες. Έχουμε άμεση παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές. Η ουσιαστική ανεπανόρθωτη βλάβη είναι αυτή που θα υποστούν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν το κόμμα μου. 23 εκατομμύρια θεάσεις έχει το κόμμα μου. Κάθε παρέμβαση μου από τη φυλακή την ακούνε χιλιάδες πολίτες… Τα κριτήρια του να βρίσκομαι μέσα στη φυλακή είναι για μην κάνω προεκλογικό αγώνα». Ακόμη, ο κατηγορούμενος ανέφερε:«3,5 χρόνια φυλακής σκαστά για τι; Για τις ομιλίες; Από πότε οι ομιλίες αποτελούν εγκληματική οργάνωση. Όλα είναι γενικότητες. Ότι υπήρχε ιεραρχία. Σε ποιο κόμμα δεν υπάρχει ιεραρχία; Η απόφαση του πρωτοβάθμιου, η οποία είναι ντροπιαστική, έχει 12 σημεία με ενέργειες μου. Ένα από αυτά είναι ότι πήγα σε μία συναυλία το 2005 και κάποιοι δίπλα έκαναν βλακείες. Αν είχα κάνει ληστεία χρηματοαποστολής θα είχε παραγραφεί».

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Ιωάννη Λαγού είπε στην τοποθέτησή του στο δικαστήριο: «Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ηλία Κασιδιάρη, όπως έχω γράψει και στην αίτηση, επισημαίνω ότι η αιτιολόγηση της απόρριψης του προηγούμενου αιτήματος του Γιάννη Λαγού δεν ήταν επαρκής. Ο σωφρονισμός του Γιάννη Λαγού απέτυχε διότι συνεχίζει να δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μία ευνομούμενη πολιτεία δεν εκδικείται τους κρατουμένους. Η παραμονή του στη φυλακή καθίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη» τόνισε ο κ. Ζωγράφου.

Δημοφιλέστερα

To Top