Διεθνή

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Σήμερα το πόρισμα μετά από 18 μήνες έρευνας και εκρηκτικών αποκαλύψεων

Είναι η ολοκλήρωση 18 μηνών έρευνας και εκρηκτικών αποκαλύψεων: η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση κατά του Καπιτωλίου παραδίδει σήμερα το πόρισμά της και θα ψηφίσει για να προτείνει ή όχι την ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ και προσώπων του περιβάλλοντός του.

Τα μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου που την απαρτίζουν – επτά δημοκρατικοί και δύο ρεπουμπλικανοί – θα πραγματοποιούν δημόσια ακρόαση στις 13.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος) για να παρουσιάσουν τα οκτώ κεφάλαια πορίσματος της έρευνας για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Εκείνη την ημέρα που οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας όπως και ο ίδιος ότι στις προεδρικές εκλογές του 2020 του «έκλεψαν» την νίκη επί του Τζο Μπάιντεν, επέδραμαν κατά της έδρας του Κονγκρέσου στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας ένα τεράστιο ωστικό κύμα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα μέλη της επιτροπής θα αποφασίσουν επίσης αν θα προτείνουν ή όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης, για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας (επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών) και συνωμοσία κατά του αμερικανικού Κράτους.

Πρόκειται για τρεις κατηγορίες που επισείουν ποινές φυλάκισης και την απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2024.

Το πόρισμα αφορά και τον ρόλο προσώπων του περιβάλλοντος Τραμπ. Το τελικό πόρισμα θα ανακοινωθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Αποδεικτικά στοιχεία

Μη δεσμευτικού χαρακτήρα, η ψηφοφορία στην επιτροπή έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, διότι τα μέλη της δεν μπορούν να ασκήσουν τα ίδια ποινική δίωξη κατά του Τραμπ.

Δημοφιλέστερα

To Top