Οικονομία

Η Γερμανία κινδυνεύει με έλλειψη λιγνίτη τους επόμενους μήνες

Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας και της Πολωνίας εκφράζουν για πρώτη φορά οι ευρωπαϊκοί φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Η αύξηση στη χρήση λιγνίτη προκαλεί τον κίνδυνο έλλειψης, με τα σοβαρότερα προβλήματα να αναμένονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, τα αποθέματα λιγνίτη προκαλούν ανησυχία στους ευρωπαϊκούς φορείς. Στην Πολωνία, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό όμιλο δικτύων Entsoe, δεν θα πρέπει να γίνει υπερβολική χρήση λιγνίτη τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας.

Η Γερμανία καταναλώνει τώρα πολύ περισσότερο λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ό,τι πριν από λίγους μήνες, καθώς προσπαθεί να εξοικονομήσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο. Όταν κλείσουν και οι τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί, τον Απρίλιο, επισημαίνει η εφημερίδα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα καταστεί ακόμη πιο σημαντική. Παράλληλα, μειώνεται ήδη η ισχύς των πυρηνικών σταθμών.

Σύμφωνα με τον όμιλο Entsoe, προβλήματα εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν επίσης η Γαλλία και η Ιρλανδία, ενδεχομένως και πριν από τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της αργής επαναλειτουργίας των γαλλικών πυρηνικών σταθμών και της απώλειας δυναμικότητας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Δημοφιλέστερα

To Top