Οικονομία

Καλάθι του νοικοκυριού: Χαμηλότερο το κόστος του σε σύγκριση με άλλες 5 χώρες

Χαμηλότερα σε σχέση με άλλες πέντε βασικές ευρωπαϊκές αγορές κινούνται οι τιμές σε 41 προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού», σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ την οποία παρουσίασε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Γεν. Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Λ. Κιοσσές παρουσία του υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα εάν εξαιρούνταν ο ΦΠΑ οι τιμές επί των προϊόντων στη χώρα μας θα ήταν ακόμη πιο μικρότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, γεγονός που καταδεικνύει το γεγονός ότι το 13% ΦΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό βαρίδι στις τελικές τιμές των τελικών προϊόντων.

Σημειωτέον πως η σύγκριση έγινε επί 5000 κωδικών προϊόντων σε βασικές αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κιοσσές η Ισπανία έχει 1% φθηνότερο καλάθι απ’ την Ελλάδα. Αντίθετα στη χώρα μας το καλάθι των 41 προϊοντων είναι 1% φθηνότερο απ’ το αντίστοιχο της Πορτογαλίας, 5% έναντι της Ιταλίας, 8% έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου και έναντι 15% της Γαλλίας

«Το καλάθι του νοικοκυριού μας έχει φέρει σε ανταγωνιστική θέση έναντι των υπολοίπων χωρών”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης. “Η έρευνα αυτή καταρρίπτει τους μύθους της ‘ακριβότερης’ Ελλάδας και της γενικευμένης αισχροκέρδειας που προσπαθούν να μεταφέρουν κάποιοι. Μεμονωμένα περιστατικά ίσως υπάρχουν, όχι όμως γενικευμένη αισχροκέρδεια. Και αυτά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όπως δείχνουν και οι πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Σούπερ Μάρκετ, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και πρατήρια υγρών καυσίμων», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Οπότε απ’ τη μία έχουμε το καλάθι του νοικοκυριού με το οποίο προσπαθούμε να φρενάρουμε τον πληθωρισμό και απ’ την άλλη έχουμε την κάρτα αγορών που θα ενεργοποιηθεί απ’ τον προσεχή Φεβρουάριο με την οποία θα στηρίξουμε την ίδια την κατανάλωση», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης


karta-kalathi1

Ο ΦΠΑ αλλάζει την εικόνα

Η εικόνα των αποτελεσμάτων της έρευνας αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ ανά χώρα για να γίνουν αντιληπτές τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερ μάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι και οι πέντε χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Γαλλία κατά 23%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 13%, η Ισπανία κατά 6% και η Πορτογαλία κατά 4%.

Δημοφιλέστερα

To Top