Διεθνή

Κολομβία: Κατάπαυση πυρός για τις γιορτές των Χριστουγέννων ανακοίνωσαν οι αντάρτες ELN

Το κίνημα ανταρτών ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), εν μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Γουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε σήμερα «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στην Κολομβία.

Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ «από τις 06:00 της 24ης Δεκεμβρίου 2022 έως τις 06:00 της 2ας Ιανουαρίου 2023», ανέφερε εκπρόσωπος του ELN σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Διατηρούμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα σε περίπτωση που δεχθούμε επίθεση» διευκρίνισε, περιστοιχιζόμενη από έξι ενόπλους σε άγνωστη ορεινή τοποθεσία.

Ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο αναβίωσε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ELN – τις οποίες είχε αναστείλει ο δεξιός προκάτοχός του Ιβάν Ντούκε (2018-2022) – με εγγυήτριες δυνάμεις τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νορβηγία.

Ο ELN, που ιδρύθηκε το 1964, εκτιμάται πως έχει στις τάξεις του περίπου 2.500 μαχητές και ότι έχει αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών. Παρότι έχει κεντρική διοίκηση, οι κατά τόπους πτέρυγες του διατηρούν «αυτονομία» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Δημοφιλέστερα

To Top