Οικονομία

Μπορντό, όλα όσα αξίζει να ξέρετε για τη γη των πιο μυθικών κρασιών του κόσμου

Ο επόμενος μήνας προσφέρεται όσο λίγοι για την υπέρβαση της αγοράς σπουδαίων κρασιών. Και είτε το θέλουμε είτε όχι το Μπορντό προσφέρει τα πλέον φημισμένα και ισχυρά brands στον κόσμο του παγκόσμιου κρασιού, με τις ετικέτες των μυθικών Chateau του να προκαλούν ρίγη συγκίνησης σε κάθε σοβαρό οινόφιλο. Γιατί όμως οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν πιει ποτέ ένα κρασί της προκοπής από τη σπουδαιότερη οινοπαραγωγική περιοχή του κόσμου; Μα γιατί έχουν βρεθεί με λάθος κρασί στο λάθος ποτήρι! Ώρα λοιπόν να ξεδιαλύνουμε το ομιχλώδες τοπίο και –γιατί όχι- να απολαύσουμε μια σπουδαία φιάλη από το μεγάλο αφεντικό στο ultra premium κρασί.

Μπορντό, όλα όσα αξίζει να ξέρετε για τη γη των πιο μυθικών κρασιών του κόσμου

Saint Emilion

200 από 18000…

Ο αμπελώνας του Μπορντό εκτείνεται γύρω από την πόλη και μετράει ένα τεράστιο αριθμό παραγωγών που ονομάζονται Chateau, με αξιόπιστο έμπορο της περιοχής να μου έχει κάνει λόγο για 18000(!). Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ένας μεγαλόπρεπος πύργος συνεπάγεται και εντυπωσιακές επιδόσεις, αφού στην πραγματικότητα οι σπουδαίοι παραγωγοί που έχουν θέσει το Μπορντό στον θρόνο των οινοπαραγωγικών περιοχών είναι λιγότεροι από 200. Νούμερο που φαντάζει τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα -200 καλά καλά δεν είναι όλα τα οινοποιεία που παίρνουν μέρος στις εγχώριες εκθέσεις!- αλλά που όμως σε αυτόν τον ωκεανό αμπελιών αντιπροσωπεύει περίπου το 1% του συνόλου.

Ένα καλό Bordeaux δεν γράφει (σχεδόν) ποτέ την λέξη Bordeaux!
Σε όλες τις ξακουστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας τα κρασιά που φέρουν στην ετικέτα την γενική ονομασία της περιοχής – πχ Bordeaux, Bourgogne, Cotes du Rhone- αποτελούν την βάση της ποιοτικής πυραμίδας. Ως εκ τούτου οι ελπίδες σας για μια καλή φιάλη –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- ξεκινούν όταν δεν αναγράφεται η λέξη Bordeaux αλλά κάποια από τις κοινότητες στις οποίες βρίσκονται οι πύργοι! Το Pauillac, το St Julien, το Margaux, το St Estephe και το Pessac Leognan είναι οι πιο μυθικές κοινότητες στην αριστερή πλευρά του Μπορντό -όπου κυριαρχούν οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot- ενώ το St Emilion και το Pomerol στην δεξιά, με βασιλιά το Merlot και άξιο συμπαραστάτη το Cabernet Franc.

Μπορντό, όλα όσα αξίζει να ξέρετε για τη γη των πιο μυθικών κρασιών του κόσμου

Δημοφιλέστερα

To Top