Διεθνή

Μπροστά σε νέα κύματα κορωνοϊού η Κίνα – Κλείνονται στα σπίτια για να μην κολλήσουν

Οι δρόμοι σε μεγάλες κινεζικές πόλεις ήταν απόκοσμα ήσυχοι την Κυριακή καθώς κάτοικοι παρέμειναν στα σπίτια τους προκειμένου να προστατευτούν από την έξαρση των κρουσμάτων της COVID-19 που καταγράφεται σε αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η Κίνα βιώνει αυτή τη στιγμή το πρώτο από τα τρία εκτιμώμενα κύματα κρουσμάτων COVID τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας Γου Ζουνγόου. Οι μολύνσεις μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε όλη τη χώρα εάν, όπως συνηθίζεται, οι πολίτες μετακινηθούν μαζικά για να επισκεφθούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους κατά τις αργίες της κινεζικής πρωτοχρονιάς, που είναι τον Ιανουάριο.

Η χώρα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα άλλους θανάτους λόγω της COVID μετά τις 7 Δεκεμβρίου, όταν οι αρχές ξαφνικά κατήργησαν τους περισσότερους από τους περιορισμούς που θεωρούνταν κρίσιμης σημασίας στην πολιτική της «μηδενικής COVID» ύστερα από πρωτοφανείς δημόσιες διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών της «μηδενικής COVID», τερματίστηκαν οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για τον ιό, δημιουργώντας αμφιβολίες για το εάν τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα μπορούν να αποτυπώσουν το πλήρες μέγεθος της έξαρσης. Η Κίνα ανακοίνωσε 2.097 νέες μολύνσεις COVID με συμπτώματα στις 17 Δεκεμβρίου.

Στο Πεκίνο, η εξάπλωση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον έχει ήδη πλήξει τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών, από την εστίαση έως τις παραδόσεις δεμάτων. Τα γραφεία κηδειών και τα αποτεφρωτήρια στην πόλη των 22 εκατ. κατοίκων επίσης πασχίζουν να διαχειριστούν την αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους.

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται επίσης άδειοι δρόμοι στην πόλη Σιαν, στη βορειοδυτική Κίνα, ενώ χρήστες του Διαδικτύου παραπονέθηκαν για καθυστερήσεις στις υπηρεσίες διανομής.

Στην Τσενγκντού, οι δρόμοι ήταν έρημοι αλλά οι χρόνοι παράδοσης παραγγελιών από καταστήματα εστίασης βελτιώνονταν, δήλωσε κάτοικος, καθώς οι υπηρεσίες αυτές άρχισαν να προσαρμόζονται στην πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, συνεχίζει να είναι δύσκολο να βρει κανείς τεστ αντιγόνων.

Στη Σανγκάη, οι αρχές ενημέρωσαν τα σχολεία ότι από αύριο Δευτέρα τα περισσότερα μαθήματα θα πρέπει να γίνονται διαδικτυακά, ενώ στην κοντινή Χανγκτζόου οι αρχές παροτρύνουν τα σχολεία να ολοκληρώσουν νωρίτερα το χειμερινό εξάμηνο. Στην Γκουανγκτζόου, όσοι μαθητές κάνουν τηλεκπαίδευση καθώς και τα παιδιά νηπιαγωγείου δεν θα πρέπει να ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο σχολείο, ανέφερε η αρμόδια υπηρεσία εκπαίδευσης

Δημοφιλέστερα

To Top