Οικονομία

Ο οίκος Scope επιβεβαίωσε το BB+ για την Ελλάδα – Αναβάθμισε σε θετικό το outlook

Σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook), σε θετικές από ουδέτερες, για την Ελλάδα προχώρησε o γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope, διατηρώντας σε ΒΒ+ την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο οίκος επικαλείται την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία αντανακλά τις αλλαγές που έχουν επέλθει μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στη στήριξη των ευάλωτων κρατών – μελών της ευρωζώνης από παρεμβάσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτό αντικατοπτρίζει, από το 2020, καινοτομίες της ΕΚΤ με το πρόγραμμα αγορών ομόλογων και χαλάρωση των κανόνων που το συνόδευαν, ώστε να αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα παρόλο που ο δανειστής δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα. Η εν λόγω στήριξη από το Ευρωσύστημα ενισχύθηκε περαιτέρω το τρέχον έτος.

Παράλληλα, επικαλείται την ισχυρότερη από την αναμενόμενη τροχιά μείωσης του δημόσιου χρέους, με βάση τον υψηλό πληθωρισμό, την πραγματική οικονομική ανάπτυξη πάνω από το δυναμικό, το χαμηλό μέσο κόστος επιτοκίων του χαρτοφυλακίου χρέους που επικρατεί και την προσδοκία πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων έως το έτος 2023.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται επίσης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν ουσιαστικά τους δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και ουσιαστικά ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top