Τεχνολογία

Oι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο και της συσκευής ενδοεπικοινωνίας μωρού!

Η παραβίαση της οικογενειακής συσκευής παρακολούθησης των μωρών είναι μια ανησυχητική προοπτική για κάθε γονέα. Τρομακτικές ιστορίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για γονείς που ξυπνάνε στη μέση της νύχτας από περίεργους θορύβους, οι οποίοι έρχονται από το υπνοδωμάτιο του παιδιού τους. Ανοίγουν την πόρτα και βρίσκουν έναν άγνωστο να «μιλάει» στο μωρό τους μέσω της συσκευής ενδοεπικοινωνίας μωρού (baby monitor).

«Αν και σπάνιες, τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν κατά καιρούς», σύμφωνα με την διεθνή εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET. Ευτυχώς μπορεί κανείς να πάρει μέτρα για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ότι η συσκευή παρακολούθησης του μωρού θα κάνει τη δουλειά της και δεν θα ακολουθεί τις οδηγίες ενός ξένου και ότι δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητά της οικογένειας.

Γιατί όμως κάποιος να θέλει να ‘χακάρει’ μια συσκευή παρακολούθησης για μωρά; Κάποιοι θέλουν απλώς να κάνουν πλάκα. ‘Αλλοι μπορεί να έχουν πιο πονηρούς σκοπούς στο μυαλό τους. Ενώ κάποιοι μπορεί να επιδιώκουν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες που ακούγονται μέσα από την συσκευή ή να επιβεβαιώσουν ότι το σπίτι είναι άδειο ώστε να το διαρρήξουν.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να παραβιαστεί μια συσκευή παρακολούθησης μωρών. Εξαρτάται από το είδος της συσκευής:

– Οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων απαιτούν από τον υποκλοπέα να βρίσκεται εντός της εμβέλειας του σήματος και να γνωρίζει τη συχνότητα που χρησιμοποιεί η συσκευή. Τόσο αυτό, όσο και το γεγονός ότι τα περισσότερα κορυφαία προϊόντα αυτού του τύπου χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, καθιστούν αυτά τα μοντέλα ένα ασφαλέστερο στοιχείο συνολικά, αν και με πιο περιορισμένη λειτουργικότητα.

– Οι συσκευές Wi-Fi είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε παραβίαση, επειδή συνδέονται στον οικιακό δρομολογητή (ρούτερ) και, συχνά, στο διαδίκτυο. Αυτές οι συσκευές υποστηρίζουν λειτουργίες που επιτρέπουν στους γονείς να βλέπουν τη ροή βίντεο (streaming) μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, όπου κι αν βρίσκονται. Ενώ αυτό σας προσφέρει ηρεμία όταν βρίσκεστε έξω, ανοίγει επίσης την πόρτα σε χάκερ, οι οποίοι μπορεί να ψάχνουν στο διαδίκτυο αναζητώντας μη ασφαλείς κάμερες για να τις ελέγξουν.

Ακόμη και συσκευές που δεν προσφέρουν αυτή τη λειτουργία, θα μπορούσαν θεωρητικά να παραβιαστούν, εάν ένας εισβολέας ήταν σε θέση να χακάρει τον router. Ο απλούστερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μαντέψει τον κωδικό πρόσβασης ή να παραβιάσει τη συσκευή με τεχνικές ‘brute-force’, αν και οι πιο εξελιγμένες επιθέσεις μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες του firmware.

Τι μπορεί να συμβεί

Οι χάκερ θα μπορούσαν να κρυφακούσουν σιωπηλά το μωρό ή και να επικοινωνήσουν μαζί του αν η συσκευή διαθέτει ηχείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υλικό από χακαρισμένες κάμερες έχει καταλήξει σε παράνομες ιστοσελίδες για να το παρακολουθήσουν άλλοι.

Δημοφιλέστερα

To Top