Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βουλγαρία θα στείλει για πρώτη φορά όπλα στην Ουκρανία

Η Βουλγαρία θα στείλει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αφού το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή έναν συγκεκριμένο κατάλογο όπλων, όπως ανέφερε το Reuters.

Συνολικά 148 βουλευτές από το κοινοβούλιο των 240 εδρών ψήφισαν υπέρ της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Οι σοσιαλιστές και το φιλορωσικό κόμμα της Αναγέννησης ψήφισαν κατά.

Όπως σημειώνεται, ο κατάλογος των όπλων είναι διαβαθμισμένος. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Σόφια θα στείλει κυρίως ελαφρά όπλα και πυρομαχικά.

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Ντίμιταρ Στογιάνοφ δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να στείλει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα ή τα μαχητικά MiG-19 και Su-25, που χρειάζεται το Κίεβο.

«Η προσέγγισή μου ήταν συντηρητική, διότι πρέπει να διασφαλίσω την αμυντική ικανότητα της Βουλγαρίας. Η βοήθεια συνάδει πλήρως με τις προτεραιότητες της Ουκρανίας, αλλά δεν στέλνουμε συστήματα S-300, ούτε αεροσκάφη MiG-29 ή Su-25», δήλωσε.

Το Reuters αναφέρει ότι η Βουλγαρία ήταν μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αφού το ρωσόφιλο Σοσιαλιστικό Κόμμα, εταίρος συνασπισμού στην προηγούμενη κυβέρνηση, μπλόκαρε μια προηγούμενη προσφορά τον Μάιο.

Αν και η Βουλγαρία δεν έστειλε όπλα στην Ουκρανία, οι κατασκευαστές όπλων της πέτυχαν απότομη αύξηση των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο, η Σόφια ενέκρινε συμφωνίες για την εξαγωγή όπλων αξίας 540 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα περισσότερα από αυτά προορίζονταν για την Πολωνία – έναν από τους βασικούς κόμβους για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Δημοφιλέστερα

To Top