Οικονομία

Politico: Συνεργάτης του Ερντογάν μοίρασε $1 δισ. σε τρομοκράτες με λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου

Σε μια αποκάλυψη για το «διπλό παιχνίδι» στο οποίο αρέσκεται πολλές φορές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, προχωρά το Politico αποκαλύπτοντας πώς η Τουρκία βοηθάει το Ιράν να εξάγει πετρέλαιο παρά τις αμερικανικές κυρώσεις με «εγκέφαλο» έναν από τους έμπιστους του Τούρκου προέδρου και συμμαθητή του, τον Σίτκι Αγιάν.

Το δημοσίευμα-φωτιά για τον Ερντογάν ξεκινά με αναφορά σε μια μυστική συνάντηση που έγινε στις 22 Μαρτίου 2021 στη Βηρυτό και στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπεία Ιρανών στρατιωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων και μια ομάδα επιχειρηματιών από την Τουρκία με επικεφαλής τον Αγιάν. «Και οι δύο πλευρές ήθελαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για το λαθρεμπόριο του ιρανικού πετρελαίου σε αγοραστές στην Κίνα και τη Ρωσία προκειμένου να υπάρξουν έσοδα για τους συμμάχους της Τεχεράνης» αναφέρει το Politico επικαλούμενο δυτικούς διπλωμάτες.

Η συνεργασία ανάμεσα σε ένα από τα μέλη του στενού κύκλου του Τούρκου προέδρου και της ιρανικής ελίτ περιγράφεται, σύμφωνα με το Politico, σε εκατοντάδες σελίδες εγγράφων στις οποίες περιλαμβάνονται επιχειρηματικά συμβόλαια και τραπεζικές συναλλαγές.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, δε, ότι ενώ έναν χρόνο μετά τη συνάντηση στη Βηρυτό, όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή είδαν τα ονόματά τους στις λιστές με τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δεν συνέβη το ίδιο με τον Ακίν και χρειάστηκε η αποκάλυψη του Politico ώστε το βράδυ της Πέμπτης να βρεθεί σε μια παρόμοια λίστα με διπλωμάτες να υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται από τη στενή σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναν σύμμαχο-κλειδί στη Μέση Ανατολή.

«Οι εταιρίες του Αγιάν σύναψαν διεθνή συμβόλαια πώλησης για το ιρανικό πετρέλαιο με ξένους αγορατές, κανόνισαν τις μεταφορές του πετρελαίου και βοήθησαν στο “ξέπλυμα” των κερδών, αποκρύπτοντας την ιρανική προέλευση και τα ιρανικά συμφέροντα στις πωλήσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

O Σίτκι Αγιάν είχε πάει στο ίδιο σχολείο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
«Ενώ είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αστάθεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η σχέση της Τουρκίας με το Ιράν αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η τουρκική ηγεσία δεν κρύβει το πώς χρησιμοποιεί το ειδικό της βάρος όταν το κρίνει σκόπιμο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο Αγιάν περιγράφεται ως ο άνθρωπος-κλειδί στη συνάντηση της Βυρηττού καθώς είναι ο πρόεδρος της εταιρείας ASB Group με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία ειδικεύται στην αγορά, πώληση και μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων αγαθών.

Δημοφιλέστερα

To Top