Διεθνή

«Qatargate»: Ο Μαροκινός κατάσκοπος – φάντασμα ήταν ο σύνδεσμος του Παντσέρι – Μυστήριο η διαδρομή των χρημάτων

Ένας Μαροκινός πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Mohamed Belahrech, αναδείχθηκε ως ένας από τους βασικούς χειριστές του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate που έχει κλονίσει τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κωδική του ονομασία είναι M118 και εδώ και χρόνια κάνει κύκλους γύρω από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Ο Belahrech φαίνεται να βρίσκεται στο κέντρο ενός περίπλοκου δικτύου που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Είναι ύποπτος ότι έχει εμπλακεί σε έντονες προσπάθειες άσκησης πίεσης και υποτιθέμενης διαφθοράς με στόχο Ευρωπαίους ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια. Και αποδεικνύεται ότι ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό.

Το Ραμπάτ βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η προσοχή διευρύνεται πέρα από τον ρόλο του Κατάρ στις καταγγελίες για διαφθορά Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, οι οποίες είδαν τη βελγική αστυνομία να κατάσχει εξοπλισμό και περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε επιδρομές σε τουλάχιστον 20 σπίτια και γραφεία.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν έδωσε την περασμένη εβδομάδα μια ελάχιστα συγκαλυμμένη ένδειξη ότι το Μαρόκο εμπλέκεται στην έρευνα. Μιλώντας σε Βέλγους νομοθέτες, αναφέρθηκε σε “μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ήδη αναφερθεί … όταν πρόκειται για παρεμβάσεις“. Εννοείται ότι αναφερόταν στο Μαρόκο, καθώς η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά Μαροκινών.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τη βελγική Le Soir, ο Belahrech είναι ένας από τους συνδέσμους που συνδέουν τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία DGED. Ο Ιταλός πολιτικός βρίσκεται τώρα στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το αν το Μαρόκο και το Κατάρ εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μια κρύπτη μαροκινών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που διέρρευσε από χάκερ το 2014 και το 2015 ο Παντσέρι περιγράφεται ως «στενός φίλος» του Μαρόκου, «ένας σύμμαχος με επιρροή» που είναι «ικανός να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πόσο στενός φίλος ήταν ο Παντσέρι με το Μαρόκο. Το βελγικό αίτημα έκδοσης της συζύγου και της κόρης του, οι οποίες φέρονται επίσης να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέρει «δώρα» από τον Abderrahim Atmoun, πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία.  Για αρκετά χρόνια, ο Παντσέρι μοιραζόταν την προεδρία της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου με τον Ατμούν, έναν έμπειρο διπλωμάτη που ήθελε να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου στη φούσκα των Βρυξελλών.

Τώρα υπάρχει η υποψία ότι ο Atmoun έπαιρνε εντολές από τον Belahrech, ο οποίος είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος», δήλωσε στη Le Soir αξιωματούχος με γνώση της έρευνας. Υπό την επίβλεψη του Belahrech ο Παντσέρι φέρεται να σφράγισε τη συνεργασία του με την DGED του Μαρόκου, αφού απέτυχε να επανεκλεγεί στο Κοινοβούλιο το 2019.

Δημοφιλέστερα

To Top