Οικονομία

Στο «κόκκινο» η Wall Street: Φόβοι ότι η Fed οδηγεί την αμερικανική οικονομία σε ύφεση

Πιέσεις δέχτηκαν τη Δευτέρα οι δείκτες της Wall Street, όπου μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων, αλλά και τις ανακοινώσεις ότι οι αυξήσεις θα διατηρηθούν και το νέο έτος, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι η Fed οδηγεί την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 162 μονάδες ή 0,49% στις 32.757 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,9% στις 3.817 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, κατέγραψε απώλειες 1,49% στις 10.546 μονάδες.

Οι σημερινές απώλειες επήλθε στον απόηχο της απόφασης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 4,25% – 4,5%), αλλά και να προαναγγείλει νέες παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια, παρότι συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να φοβούνται τον κίνδυνο αισθητής επιβράδυνσης ή και ύφεσης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Δεκέμβριος απέχει παρασάγγας από τις προσδοκίες για ένα year-end ράλι, με αποτέλεσμα η μέχρι στιγμής μεταβολή στον μήνα να είναι αρνητική. Ο S&P 500, ενδεικτικά, σημειώνει πτώση κατά σχεδόν 5% από την 1η Δεκεμβρίου και κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου.

Δημοφιλέστερα

To Top