Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των «27» για το πλαφόν στο αέριο – Στις 19 Δεκεμβρίου η απόφαση

Πιο κοντά πριν την οριστική συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονται πλέον οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε να «κλείσει» το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου, στην επόμενη Σύνοδο για το Ενεργειακό.

Η σύγκλιση των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε πιο κοντά μιας και ο χρόνος πιέζει, όπως άλλωστε επεσήμανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας πως θα πρέπει να έχει βρεθεί λύσει έως τις 19 Δεκεμβρίου στην παρέμβασή του.

Στο κείμενο συμπερασμάτων όπως επισημαίνει το Politico, αναφέρεται ρητώς η απόφαση για οριστική λύση την επόμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για έναν μηχανισμό που θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές και θα παρεμβαίνει όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο. Στόχος, όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων, είναι να δημιουργηθεί ασφάλεια επάρκειας ενόψει του επόμενου χειμώνα (2023-2024), καθώς η κρίση θα έχει διάρκεια.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το κείμενο συμπερασμάτων που παρουσίασε το Politico:

Ακόμη όπως σημειώνει το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αναθέσουν στους υπουργούς Ενέργειας την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζαι ότι μια συμφωνία για τον λεγόμενο μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως επί το πλείστον διευθετηθεί, εκτός από την απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα: ποια τιμή θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό; Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία.

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Να κλείσει επειγόντως το θέμα του πλαφόν στις 19 Δεκεμβρίου

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του  υπογράμμισε, ότι, ενώ η εντολή για την διαμόρφωση ενός πλαφόν (μηχανισμού διόρθωσης τιμών ) δόθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ξεκαθάρισε δε ότι το ζήτημα θα πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων, κάτι, που εν τέλει έγινε, σχετική αναφορά για την ανάγκη να οριστικοποιηθεί επειγόντως το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου.

Κατά τη συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις που προηγήθηκε και ειδικότερα για τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη 
η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και να στηρίξει τις ευρωπαικές επιχειρήσεις, βάζοντας χρήματα στο τραπέζι και ενισχύοντας το RepowerEU.

Δημοφιλέστερα

To Top