Διεθνή

Βρετανία: Οι απεργίες φέρνουν νέο… «χειμώνα της δυσαρέσκειας» – Υπό πίεση ο Σούνακ

Απεργεί αυτή την εβδομάδα το νοσηλευτικό προσωπικό στη Βρετανία, κάτι που αναμένεται να πλήξει τα νοσοκομεία που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους και να ασκήσει πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να κατευνάσει το μεγαλύτερο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων που σημειώνεται στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Η απεργία των νοσηλευτών πραγματοποιείται την ώρα που ανάλογες κινητοποιήσεις σημειώνονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στα ταχυδρομεία, τα αεροδρόμια προετοιμάζονται για τυχόν προβλήματα και οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι μαίες και οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν απειλώντας με περισσότερα προβλήματα την οικονομία που πιθανόν να βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Τα συνδικάτα επιδιώκουν διψήφιες μισθολογικές αυξήσεις για να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Οκτώβριο ανήλθε σε 11,1%, ο υψηλότερος των τελευταίων 41 χρόνων.

Αλλά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν υποχωρεί στις μισθολογικές διεκδικήσεις και αντίθετα επιδιώκει να ενισχύσει τους νόμους για να σταματήσουν κάποιες απεργιακές κινητοποιήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι δεν διαφαίνεται τέλος σε αυτό που χαρακτηρίστηκε “χειμώνας της δυσαρέσκειας”, μια αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που γονάτισαν τη Βρετανία την περίοδο 1978-79.

Απεργίες αναμένεται να πραγματοποιούνται κάθε μέρα αυτό τον μήνα. Οι εκτιμήσεις των συνδικάτων αναφέρουν ότι τον Δεκέμβριο θα χαθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο εργάσιμες ημέρες καθιστώντας τον μήνα αυτόν τον χειρότερο από πλευράς προβλημάτων εξαιτίας απεργιών από τον Ιούλιο του 1989.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Η Σούζαν Μίλνερ, καθηγήτρια ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Μπαθ, λέει ότι οι παρούσες απεργίες “διαφέρουν πολύ” από προηγούμενες επισημαίνοντας την ευρύτητα των τομέων που επηρεάζονται και το βάθος της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Οι απεργίες των μελών της συνδικαλιστικής ένωσης των σιδηροδρομικών RMT, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο, είναι οι μεγαλύτερες που πραγματοποιεί το συνδικάτο εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, αυτή είναι η πρώτη απεργία σε εθνικό επίπεδο που πραγματοποιούν τα μέλη του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (RCN), που είναι ο συνδικαλιστικός φορέας των νοσηλευτών, στην 106ετή ιστορία του. Οι νοσηλευτές/τριες θα απεργήσουν την Πέμπτη και την ερχόμενη Τρίτη.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις που τους έχουν γίνει –πολλές για αύξηση περίπου 4%– δεν είναι ικανοποιητικές δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ουσιαστική αύξηση του μισθού τους την τελευταία δεκαετία.

Δημοφιλέστερα

To Top