Οικονομία

Χρυσή Βίζα: Πού αλλάζουν τα όρια – Για ποιους παραμένει το «παράθυρο» του προηγούμενου καθεστώτος

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία αλλάζουν τα όρια για την απόκτηση «χρυσής βίζας» από πολίτες τρίτων χωρών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα 500.000 ευρώ κατά τον χρόνο κτήσης της καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το ποσό αυτό πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν την κατάθεση του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.

Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας στις παραπάνω περιοχές, αυτή πραγματοποιείται σ’ ένα μόνο ακίνητο.

Σε περίπτωση εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου τότε είναι 500.000 ευρώ η ελάχιστη αξία του ποσοστού συγκυριότητας και η επένδυση πραγματοποιείται σ’ ένα μόνο ακίνητο.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ελάχιστη αξία του ακινήτου διατηρείται στις 250.000 ευρώ.

Διαβάστε την τροπολογία για τη Χρυσή Βίζα

«Παράθυρο»

Σύμφωνα με την τροπολογία οι πολίτες τρίτων χωρών έχουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 το χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις περιοχές στις οποίες αλλάζουν τα όρια απόκτησης χρυσής βίζας. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ως τις 30 Απριλίου 2023 θα έχουν καταθέσει προκαταβολή 10% για την αγορά του ακινήτου. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να λάβουν τη χρυσή βίζα καταβάλλοντας κατ’ ελάχιστον 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου οπουδήποτε στη χώρα.

Άδεια μόνιμης διαμονής

Πολίτες τρίτων χωρών – κάτοχοι άδειας μόνιμης διαμονής επενδυτή μπορούν ν’ ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους για ισόχρονη διάρκεια εφόσον το ακίνητο παραμένει στην κυριότητα ή νομή τους και δεν αποτελεί πρόβλημα το διάστημα απουσίας τους από τη χώρα.

Επίσης, για τους πολίτες τρίτων χωρών κατόχους ακινήτων παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης αυτών.

Η έκδοση άδειας διαμονής χορηγείται εντός δυο μηνών από τη συμπλήρωση του φακέλου.

Δημοφιλέστερα

To Top