Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Χρειαζόμαστε εκατοντάδες άρματα μάχης» λέει ο επιτελάρχης του Ζελένσκι

Πιέσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ να στείλει άρματα μάχης εξακολουθεί να ασκεί η Ουκρανία, μετά το «ναυάγιο» στις συζητήσεις της συμμαχίας για το θέμα αυτό.

Ο επιτελάρχης του προέδρου της Ουκρανίας Αντρί Γέρμακ, με ανάρτησή του στο Telegram σημείωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους. «Χρειαζόμαστε άρματα μάχης -όχι 10 με 20- αλλά πολλές εκατοντάδες», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Αντρί Γέρμακ, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι (να αποκαταστήσουμε) τα σύνορα του 1991 και να τιμωρήσουμε τον εχθρό, που θα πληρώσει για τα εγκλήματά του».

Το Κίεβο κάνει έκκληση για την προμήθεια αρμάτων μάχης, κυρίως των γερμανικής κατασκευής Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και για τα οποία απαιτείται η έγκριση του Βερολίνου ώστε να επανεξαχθούν στην Ουκρανία.

Η Πολωνία θα ζητήσει την άδεια της Γερμανίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει την άδεια της Γερμανίας για την αποστολή των Leopard στην Ουκρανία αλλά σχεδιάζει, όπως επισήμανε, να τα στείλει ανεξαρτήτως με το αν συμφωνεί το Βερολίνο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε το Σάββατο ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο αν η Πολωνία θελήσει να κάνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με μια καταγραφή όπλων των Ηνωμένων Εθνών του 2019, η Πολωνία διαθέτει 247 άρματα μάχης Leopard 2.

Η Ρωσία έχει καταλάβει ένα τμήμα της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας καθώς και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Τα σύνορα της Ουκρανίας χαράχτηκαν το 1991 έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Κίεβο έχει ορίσει την απόσυρση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας ως μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου που συμπληρώνει 11 μήνες.

Δημοφιλέστερα

To Top