Οικονομία

Το μεγάλο σορτάρισμα – Ο 3ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχασε $50 δισ. σε μία ημέρα

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μετοχές των εταιρειών του Ομίλου Adani, οι οποίες δέχονται τα ισχυρά «απόνερα» της απόφασης της ερευνητικής επενδυτικής εταιρείας Hindenburg να στοιχηματίσει εναντίον του 3ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, δηλαδή εναντίον του Γκουατάμ Αντάνι.

Σε μια μακροσκελή έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Hindenburg του Νάθαν Άντερσον εξηγούσε τους λόγους του μεγάλου «σορταρίσματος» των εταιρειών του Ινδού δισεκατομμυριούχου, κάνοντας λόγο για «θρασύτατη χειραγώγηση μετοχών» και «λογιστική απάτη».

Ο Αντάνι, όπως ήταν εύλογο, έσπευσε να απορρίψει τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν «κακόβουλο συνδυασμό μιας επιλεκτικής παραπληροφόρησης». Διαβεβαίωσε δε, ότι πάντα τηρεί την κείμενη νομοθεσία.

Ωστόσο, αυτό δεν κατάφερε να βάλει «φρένο» στις μεγάλες ρευστοποιήσεις. Η μετοχή της Adani Enterprises, για παράδειγμα, υποχώρησε κατά τουλάχιστον 9% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ η μετοχή της Adani Transmission έχασε το 1/5 της αξίας της. Το ίδιο συνέβη και με τη μετοχή της Adani Green Energy, ενώ η μετοχή της Adani Port κατρακύλησε κατά περίπου 14%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η σημερινή καθίζηση «στοίχισε» στον Ινδό δισεκατομμυριούχο το συνολικό ποσό των 50 δισ. δολαρίων!

Κι όλα αυτά, ενώ ευρείες απώλειες καταγράφηκαν και την Τετάρτη, ημέρα δημοσίευσης της επίμαχης έκθεσης (την Πέμπτη η αγορά της Ινδίας ήταν κλειστή).

«Εάν ο Αντάνι ήταν σοβαρός, θα είχε υποβάλλει μήνυση. Στηρίζουμε σθεναρά την έκθεσή μας» έσπευσε να επαναλάβει η Hindenburg, σε νεότερη ανακοίνωσή της.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και «γκουρού» της Wall Street, Μπιλ Άκμαν, έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στην Hindenburg, τονίζοντας ότι το επίμαχο report είναι αξιόπιστο και εξαιρετικά ερευνητικό.

Δημοφιλέστερα

To Top