Οικονομία

Wall Street: Πιέσεις στους δείκτες – Στάση αναμονής από τους επενδυτές για τα επιτόκια της Fed

Χαμηλότερα διαπραγματεύτηκαν τη Δευτέρα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, διακόπτοντας το ράλι του Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αποφάσεις της Federal Reserve, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα κρατήσει και συγκεκριμένα για το ποσοστό αύξησης των επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 273 μονάδες ή 0,77% και διαμορφώθηκε στις 33.717 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, κατέγραψε απώλειες 1,3% στις 4.017 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 1,96% για να βρεθεί στις 11.393 μονάδες.

Ο κλάδος των επικοινωνιών αποτέλεσε το μεγαλύτερο «βαρίδι» στον S&P 500, ενώ τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Meta Platforms (-3,08%) αλλά και οι εταιρείες ημιαγωγών προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq.

Με τον πληθωρισμό να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά (στο 6,5% τον Δεκέμβριο), η Federal Reserve ετοιμάζει να «ρίξει» στις 25 μονάδες βάσης το μέγεθος της επικείμενης παρέμβασης, αναθεωρώντας στο 4,5% – 4,75% το βασικό επιτόκιο (από 4,25% – 4,5% σήμερα).

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, είναι πιθανό να φέρει ακόμη πιο κοντά την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, κάτι που θα δώσει πολύτιμες «ανάσες» σε οικονομία και μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση «εχθρεύονται» τα υψηλά επιτόκια.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό test για την «υγεία» της αμερικανικής οικονομίας. Μέσα στην εβδομάδα μεγέθη θα δημοσιεύσει το 20% των εταιρειών του S&P 500. Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωρίζουν οι McDonald’s, General Motors, Apple, Meta, Amazon και Alphabet.

Τα μέχρι στιγμής ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και οι προσδοκίες για τερματισμό των επιτοκιακών αυξήσεων, όπως είναι γνωστό, έχουν προκαλέσει ένα μίνι – ράλι στη Wall Street, με τα σωρευτικά κέρδη του Ιανουαρίου να ανέρχονται στο 6% για τον S&P 500.

Δημοφιλέστερα

To Top