Οικονομία

ΕΕ: Η απάντησή της στο υψηλό κόστος ενέργειας και τις κρατικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασετο σχέδιο για μια βιομηχανική πολιτική που θα βοηθήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι σε δύο υπαρξιακές απειλές: το υψηλό κόστος της ενέργειας και τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις αμερικανικές εταιρείες.

Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου της Επιτροπής είναι η χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με το πόσα χρήματα μπορούν να αντλήσουν οι κυβερνήσεις για κρατικές ενισχύσεις, ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ, η Κομισιόν προτείνει ως μια «λύση- γέφυρα» στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν περίπου 225 δισεκατομμύρια ευρώ που απομένουν από τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη μετά την COVID-19.

Μακροπρόθεσμα, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ώστε η ΕΕ να μπορέσει να ανταγωνιστεί, όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top